ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Αναστάτωση στους παιδικούς σταθμούς και καταγγελίες των εργαζομένων

Απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο του δημαρχείου Λάρισας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι δημοτικοί υπάλληλοι συμμετέχοντας στην 24ωρη κινητοποίηση του κλάδου με βασικό αίτημα την υπεράσπιση του επιδόματος  των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Καταγγέλλοντας στοχευμένη επίθεση της κυβέρνησης με στόχο την κατάργηση των ΒΑΕ και την «εναρμόνιση» με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως «ο κλάδος μας τα τελευταία τρία χρόνια θρηνεί πάνω από τριάντα εργαζόμενους και χιλιάδες σακατεμένους και ασθενείς οι οποίοι δεν καταγράφονται πουθενά».

“Το κάλπικο δίλημμα «ανθυγιεινό επίδομα ή προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο» δεν είναι καινούργιο. Έχει συνοδεύσει όλες τις προσπάθειες επίθεσης στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα έρχεται αναπαλαιωμένο από την «κυβερνώσα Αριστερά», προετοιμάζοντας το έδαφος για να διεκπεραιώσει άλλη μια βρώμικη δουλειά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος των εργαζομένων Ζ. Γκαραλιάκος.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω. Αυτό που λέμε εμείς είναι όχι μόνο να μην κοπεί το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών αλλά να  επικρατήσει και σε άλλες ειδικότητες και χώρους δουλειάς, που πραγματικά δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας», πρόσθεσαν οι απεργοί, καταγγέλλοντας παράλληλα και τη διοίκηση των παιδικών σταθμών, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τη διεύθυνση γιατί όπως αναφέρθηκε στη συγκέντρωση «απαγόρευσαν με εντολή την είσοδο εκπροσώπων του  σωματείου προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία».

«Είναι καταστάσεις που θυμίζουν μαύρες εποχές. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι το τι συμβαίνει και να μην φοβούνται, όποτε θέλει το σωματείο θα ενημερώνει τους εργαζόμενους», κατέληξαν οι απεργοί, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στους παιδικούς σταθμούς αφού η απεργιακή κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τη μη παρασκευή φαγητού για τα μικρά παιδιά, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και παράπονα από την πλευρά των γονέων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ