ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟ)

Με ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, συγκεντρώσεις και πορείες κορυφώθηκαν το Σάββατο στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αψηφώντας τη βροχή Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ, Τ.Σ. Λάρισας της ΚΝΕ, ΕΟΑΝΣΛ, Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, Σωματείο  Συνταξιούχων ΙΚΑ & Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λάρισας, Σύλλογος Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράστημα Λάρισας,  Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας και Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας κατέθεσαν το πρωί του Σαββάτου στεφάνια στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, στην πλατεία Νομαρχίας.

«Το νόημα της ηρωικής εξέγερσης απέναντι στην αμερικανοστήριχτη χούντα βρίσκει συνέχεια και πραγμάτωση στους αγώνες ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν το λαό, αλλά και στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με την παρουσία και στην πόλη μας αμερικανονατοϊκών βάσεων», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Το ΕΚΛ και η ΕΕΔΥΕ πραγματοποίησαν τη συγκέντρωσή τους το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ στην κεντρική του ομιλία ο γραμματέας του Εργ. Κέντρου Π. Λιόλιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «45 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενάντια στην Αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, τα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί στο χρόνο, αλλά είναι ακόμα πιο επίκαιρα, ακόμα πιο αναγκαία για τη διαβίωση του, όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν   κάνουν  οι υπηρέτες  του συστήματος να  παραχαράξουν το πραγματικό νόημά τους και να εξανθρωπίσουν τον Αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό».

«Το Πολυτεχνείο μας καλεί όλους τους τίμιους και ανιδιοτελείς αγωνιστές, να δώσουμε τη μάχη στις νέες συνθήκες για να γίνει πράξη το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο των αγωνιστών του και του συνθήματος:

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ», κατέληξε ο κ. Λιόλιος, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πύλη της 110 ΠΜ, όπου και παραδόθηκε υπόμνημα και ακούστηκαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Η ΑΔΕΔΥ

Με συγκέντρωση στην πλατεία Νομαρχίας και καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του Ρ. Φεραίου τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Ν.Τ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

“Το Πολυτεχνείο, η εξέγερση του ’73, σε κάθε ιστορικό κύκλο είναι η αιχμή των λαϊκών, δημοκρατικών, κοινωνικών αγώνων,  της αγωνιστικής πρωτοπορίας των νέων, της ενότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με σκληρούς αγώνες, όπως και τότε, συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ειρηνική δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για πραγματική κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, για πραγματικά εργασιακά και κοινωνικά  δικαιώματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ν.Τ Δημήτρης Παπαποστόλου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Εξάλλου εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου πραγματοποιήθηκε το πρωί και στην κεντρική πλατεία από το δήμο Λαρισαίων, ενώ στο πλαίσιό της μαθητές σχολείων της πόλης παρουσίασαν τραγούδια για την επέτειο και ακολούθησε συναυλία του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.

“Σε μία περίοδο που τα σύννεφα του εθνικισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας μαζεύονται ξανά πάνω από την Ευρώπη, ο ελληνικός λαός πρέπει να υπερασπιστεί την ενότητα που διαχρονικά τον χαρακτηρίζει και έχει βρει τους δικούς του τρόπους να την εκφράσει. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι. Ας θυμηθούμε όλοι τις μάχες που δόθηκαν τότε. Πολλοί φοβούνται να πουν την λέξη φασισμός. Και είναι αυτή η κερκόπορτα που ανοίγει, ώστε και στη χώρα μας, δυνάμεις αυτού του είδους να εκφραστούν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Όλοι μαζί λοιπόν, να φωνάξουμε για ακόμα μία φορά: Κάτω οι φασίστες και οι χούντες όλου του κόσμου”, σημείωσε σε σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ