ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»

Εγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση του Εκτ. Νασιώκα, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα σε Απ. Καλογιάννη και ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας μηνύματα και στο ΚΙΝΑΛ

Στη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης από όλους όσοι τάσσονται κατά των παρατάξεων που στηρίζονται από τα κόμματα στοχεύει η παράταξη “Ανθρώπινη Πόλη” σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της Εκτ. Νασιώκας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής της.

Ο κ. Νασιώκας στην εισήγησή του που έγινε ομόφωνα δεκτή, άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή, αλλά και στην κυβέρνηση ιδιαίτερα για τη σπίλωση που επιχειρεί σε πρόσωπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ ζητώντας ουσιαστικά να μη συνεργαστεί με την παράταξη Καλογιάννη.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Νασιώκα έχει ως εξής:

«Πέντε χρόνια περίπου πριν ιδρύσαμε όλοι  εμείς  μια νέα τότε  δημοτική παράταξη την «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» . Είχαμε διαγνώσει την αναγκαιότητα  για μια άλλου τύπου προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας . Έπρεπε να αρθρωθεί ένας ανεξάρτητος , προοδευτικός , ανατρεπτικός λόγος για το σήμερα και το αύριο της  Λάρισας.  Έπρεπε να ριζώσει μια άλλη λογική , τελείως διαφορετική από τη λογική των  άλλων , αποκλειστικά κομματικών,  δημοτικών παρατάξεων. Η λογική της συναίνεσης , της συνεννόησης και της συνεργασίας. Φιλοδοξούσαμε τότε να φέρουμε ένα διαφορετικό ύφος στο δημόσιο διάλογο στην πόλη και μέχρι ενός ορίου το καταφέραμε.

Σήμερα η παράταξη μας  έχει σχεδόν πέντε χρόνια ζωής . Έχει  καταγράψει τη δράση της τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο  όσο και στην επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα. Έχει οργανωθεί με πρωτόγνωρες δημοκρατικές  διαδικασίες . Έχει εκλέξει τα όργανα διοίκησης της παράταξης με καθολική ψηφοφορία βάσης, όπου ψήφισαν πολλές εκατοντάδες συμπολιτών μας.

Τώρα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»  πιστή αφ’ ενός  στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε όπως  αυτός καταγράφεται  στην ιδρυτική της διακήρυξη  και αναλογιζόμενη αφ’ ετέρου, το καλό της πόλης μας και ΜΟΝΟ ,  συντάσσεται με όλους  όσους πιστεύουν  ότι  είναι  σήμερα ,περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ, να υπάρξει ανεξάρτητη υπερκομματική  έκφραση  στις εκλογές,  πέραν  των παρατάξεων που στηρίζονται,είτε στο κυβερνητικό κόμμα, είτε στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η αναγκαιότητα  αυτή  καταδεικνύεται ακόμη περισσότερο   αφού οι εκλογές θα γίνουν  με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή μιλάμε  αναγκαστικά για μετεκλογικές προγραμματικές συνεργασίες και δυστυχώς οι εκλογές γίνονται σε πρωτόγνωρο για τα τοπικά μας πράγματα , κλίμα πόλωσης και οξύτητας μεταξύ των κομματικών παρατάξεων.

Είναι εμφανέστατο ότι  οι  δυσκολίες της  επόμενης  μέρας στα δημοτικά μας πράγματα, μπορούν να ξεπεραστούν  μόνο με την υιοθέτηση μιας  λογικής συναίνεσης και συνεννόησης .

Γι αυτό η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»  απευθύνεται  σε όλους τους Λαρισαίους που έχουν την ίδια αγωνία για το σήμερα και το αύριο της πόλης μας και τους καλεί όλους από μηδενική βάση να συν-διαμορφώσουν  αυτή την ανεξάρτητη έκφραση αλλά  και τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν , τόσο στις εκλογές όσο κυρίως στην επόμενη δημοτική θητεία.

Όταν λέμε μηδενική βάση εννοούμε  ότι συζητούνται τα πάντα  με όλους , εκτός από τις αρχές και της αξίες της παράταξής μας.

Εγκαινιάζουμε από σήμερα αυτό το διάλογο με όσους συμπολίτες μας έχουν τις ίδιες αγωνίες με μας. Απευθυνόμαστε σε όλους και δεχόμαστε κάθε εποικοδομητική πρόταση.

Αναλαμβάνω και εγγυώμαι προσωπικά αυτή την προσπάθεια ενός γόνιμου διαλόγου. Σε ένα μήνα περίπου  θα συγκεντρωθούμε πάλι εδώ να συζητήσουμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα του διαλόγου . Να συνθέσουμε τις προγραμματικές θέσεις και να ορίσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των δημοκρατιών διαδικασιών  επιλογής των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στις εκλογές.

Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι τούτο.

Δεν συμμετέχουμε απλά στις εκλογές, θέλουμε να ανατρέψουμε τα δημοτικά πράγματα  στην πόλη μας.

Είμαστε δύναμη ανατροπής και δημιουργίας.

Επιζητούμε τη στήριξη όλων όσων διέπονται από τις ίδιες αρχές

  • Καλύπτουμε με ανεξάρτητη φωνή τον κοινωνικό – πολιτικό χώρο του ευρύτατου κέντρου. Του μεσαίου χώρου της σύνεσης  και του ορθολογισμού.

Διαφοροποιούμαστε απολύτως από τις δημοτικές παρατάξεις , τόσο την κυβερνητική , όσο και της αντιπολίτευσης.

Πολεμάμε κάθε έκφραση λαϊκισμού από όπου και αν προέρχεται.

Γι αυτό αντιπολιτευόμαστε τη σημερινή δημοτική αρχή.

Η παράταξη της πλειοψηφίας ταυτίστηκε από τη δημιουργία της το 2014 , με το λαϊκισμό. Καβάλησε προεκλογικά το άρμα του ρεύματος που δημιούργησε   ένας ακραίος αντιμνημονιακός  λόγος. Συνάθροισε στις τάξεις της  λογικές και πρακτικές του τύπου … «δεν πληρώνω».

Με αυτά ως  κανόνα και λογική δυστυχώς  πορεύτηκε και μετεκλογικά ,  από την πρώτη μέρα που ανέλαβε  την τύχη της Λάρισας .

Ήταν φυσικό να χαθεί τα πρώτα χρόνια  της  θητεία  της, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο , στα μπερδεμένα μονοπάτια μιας σύγχυσης μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και της ουτοπίας που σκόπιμα επαγγέλθηκε προεκλογικά . Μεταξύ της λογικής του «δεν πληρώνω» και του «ξεπουλιέμαι  για να πληρώσω» . Μεταξύ του καταγγέλλω τον ΕΝΦΙΑ και του στηρίζω πολιτικές που αυξάνουν το φόρο και τον καθιστούν μόνιμο.

Φροντιστήριο προσγείωσης στην πραγματικότητα ήταν τα πρώτα χρόνια της θητείας της.   Φροντιστήριο βέβαια στις πλάτες των πολιτών και σε βάρος των πιο αδυνάτων από αυτούς.

Χαμένη και η πόλη μας.

 Αλλά και το έργο της επόμενης περιόδου ,  της περιόδου προσγείωσης στην πραγματικότητα,  είναι πολύ πενιχρό για να θεωρηθεί ότι αλλάζει την πόλη και δίνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Δεν παραβλέπουμε ότι υπήρξαν και υπάρχουν καλές προθέσεις και  ικανές προσπάθειες πολλών  ανθρώπων .Όλα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα τους συνοδεύει σαν παράδειγμα η μεγάλη αποτυχία στην διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Η Λάρισα η μεγαλύτερη πόλη στη διαδικασία  διεκδίκησης δεν κατάφερε να φθάσει ούτε στα προκριματικά. 

Η Ελλάδα έζησε  αυτά τα χρόνια , παρά τα αντίθετα που επικαλούνται  οι κυβερνώντες , μια περίοδο στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Φορτώθηκε ένα αχρείαστο , δυσβάστακτο  και αδιέξοδο μνημόνιο στις πλάτες των πολιτών που δεν έχει τελειωμό. Ήταν το αποτέλεσμα της τραγικής πολιτικής του κ. Πρωθυπουργού όπως, κακώς αυτό,  προσωποποιήθηκε  μόνο με τον   κ. Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε στη συνέχεια το αχρείαστο  μνημόνιο με τον τραγικό  τρόπο του «βάζω φόρους και μόνο φόρους» , καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη  και  κάθε παραγωγική αναπτυξιακή  διαδικασία . Η εθνική οικονομία καρκινοβατεί. Τα  spreads στα δεκαετή ομόλογα κινούνται στα επίπεδα του Μαρτίου- Απριλίου  του 2010 και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην Ιταλική κρίση. Αν συνέβαινε αυτό θα ίσχυε και για την Κύπρο και την Πορτογαλία. Το μέλλον των παιδιών μας  λοιπόν προδιαγράφεται δύσκολο.

Από την άλλη η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει πολιτική διχασμού και οξύτητας . Ποινικοποιεί την πολιτική ζωή της χώρας. Προσπαθεί  να ρίξει λάσπη σε  πολιτικούς του αντιπάλους . Κατά τη δική του λογική πρέπει να διωχθεί  κάθε πολιτικός που δεν τρέφει φίλια αισθήματα προς την κυβέρνηση  ή δεν ασπάζεται τη  λογική του λαϊκισμού πάνω στον οποίο η κυβέρνηση  προσπαθεί να  στηρίξει την επιβίωση της. Το θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό  τον κ. Σημίτη αποτελεί  το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, μετά από πολλά άλλα το προηγούμενο διάστημα, όπως των πρώην Πρωθυπουργών κ.κ. Σαμαρά και Πικραμμένου και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου, και είναι ύβρις και προσβολή στην ίδια τη δημοκρατία και στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη.   Το θέμα  αφορά κάθε σοβαρό άνθρωπο ,πολλώ δε μάλλον όσους κατατάσσουν τον εαυτό τους στον κεντρώο , μεσαίο χώρο του πολιτικού μας  συστήματος. Όσοι  ξέρουν , έζησαν οι ίδιοι ,ή υπέστησαν την ίδια δίωξη την περίοδο του 1989, που σήμερα όλοι  αναγνωρίζουν εκείνη την περίοδο  με τη φράση «βρώμικο «89 ». Τώρα ξέρουν ότι πρωταγωνιστές εκείνης της  πολιτικής δίωξης , ήταν άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί».

Επέλεξε λοιπόν ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να κτυπήσει το ΚΙΝΑΛ, με έναν παράξενο και αντιφατικό τρόπο.  Από τη μία με την οξύτητα και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής  και από την άλλη κάνοντας  μια «επίθεση φιλίας  και συνεργασίας » με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην αυτοδιοίκηση. Απώτερος στόχος των κυβερνώντων είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα συνεργασίας στη βάση μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ  για  να καταληστεύσει το χώρο του ΚΙΝΑΛ  στις εθνικές εκλογές  ο ΣΥΡΙΖΑ. Να τον αποδυναμώσει δηλαδή στην αρχή και να τον καταλάβει στη συνέχεια με  την μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Σοσιαλδημοκρατία.  Κινήσεις κορυφής που παρακολουθούμε καθημερινά , ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος . Ακόμη γιατί με  το  κλίμα μιας τέτοιας συνεργασίας τα ανομήματα της κυβέρνησης την περίοδο  2015- 2019 , θα υφίστατο  ηπιότερη  κριτική αφ’ ενός και σημαντική νομιμοποίηση  και από τη βάση του ΚΙΝΑΛ αναγκαστικά.

Ο καθένας  το βλέπει αυτό . Είναι ορατό και δια γυμνού οφθαλμού. Πιθανόν το αποκρύπτουν  μόνο όσοι  υπηρετούν σκοπιμότητες .»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ