ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με την παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, αλλά και άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμ την Κυριακή, η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Εκκλησίες του Τυρνάβου:

Οδοιπορικό στις Εκκλησίες της ‘‘Δεύτερης Ιερουσαλήμ’’», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το θάνατο του πολιούχου του Τυρνάβου Αγίου Γεδεών.

Για το βιβλίο, το οποίο αποτελεί έργο των μαθητών του ΓΕΛ Τυρνάβου, Γιώργου Μακαγιού και Γιώργου Κουγιαγκά, μίλησε η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Μότσια, ως εκπρόσωπος του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου, η οποία έκανε αρχικά μια μικρή αναδρομή για το πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου, παρουσίασε στοιχεία του βιβλίου, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στην αξία της βιωματικής μάθησης και της ομαδοσυνεργατικής.

Στη συνέχεια η διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου κ. Κωνσταντινιά Πατσή αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο των Εκκλησιών της πόλης κατά την περίοδο κυρίως της Τουρκοκρατίας, αλλά και στις διάφορες πηγές από τις οποίες λαμβάνουμε πληροφορίες για τα πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης του Τυρνάβου ή αλλιώς της «Δεύτερης Ιερουσαλήμ» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η πόλη από ένα ξένο περιηγητή.

Τρίτος ομιλητής ο φιλόλογος και θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Νούσης, ο οποίος αναφέρθηκε από θεολογικής πλευράς στην αξία του βιβλίου ως οδηγό ενός περιηγητή ή ενός επισκέπτη, αλλά και ως απαραίτητο «θησαυρό» για κάθε Τυρναβίτη που αγαπά και ενδιαφέρεται για την πόλη του. Ο κ. Νούσης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε μια εποχή απομάκρυνσης των ανθρώπων από την Εκκλησία, δύο παιδιά που είναι ακόμα μαθητές Λυκείου κατάφεραν όχι απλά να κάνουν μια μελέτη για τις Εκκλησίες της πόλης τους, αλλά να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, το οποίο έλειπε από την τοπική κοινωνία.

Τέλος, το λόγο πήραν οι δύο μαθητές-συγγραφείς, οι οποίο αφού ευχαρίστησαν κατ’ αρχάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κύριο Ιερώνυμο, τον Δήμαρχο και όλους τους άλλους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους σε αυτή την εκδήλωση, μίλησαν για το πόνημα τους και για όλες τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλαν για τη δημιουργία του.

Επίσης, ευχαρίστησαν τους ομιλητές, την συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Δήμητρα Μπαρδάνη (πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας), τους χορηγούς, τα ΜΜΕ για την προβολή της παρουσίασης, αλλά και τον κάθε Τυρναβίτη, ο οποίος βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στην τελική δημιουργία αυτού του βιβλίου.

Την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε συναυλία της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή κ. Ηλία Παπαδόπουλου, και του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ