ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Με έκδηλη την αγωνιστική διάθεση, αλλά και προβληματισμένη για τη συμμετοχή εκατοντάδες αγρότες από τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, παρέταξαν από νωρίς το μεσημέρι σήμερα τα γεωργικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Νίκαιας ξεκινώντας έναν ενωτικό αυτή τη φορά κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στις φετινές κινητοποιήσεις οι αγρότες έβαλαν στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν και έστησαν ένα μπλόκο στο οποίο το διεκδικητικό πλαίσιο διαμορφώνεται ως εξής:

Το πλαίσιο αιτημάτων 

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των αδικαιολόγητα χαμηλών τιμών παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες και ανεξέλεγκτες συνθήκες, του ρωσικού εμπάργκο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ.
  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.ά., νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά., κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δραστική μείωση των ασφάλιστρων. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Αμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε νέους αγρότες, να αρθούν οι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών από διάφορα προγράμματα (νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, με αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.
  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το μεσημέρι τους αγρότες υποδέχθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τονίζοντας ότι ο αγώνας αγροτών και εργατών είναι κοινός ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο μπλόκο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για επιβίωση αλλά και τη συμπαράταξή τους σε αυτόν το αγώνα που είναι κοινός:

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Σημειώνεται τέλος πως σε όλη τη διάρκεια της παράταξης των αγροτικών μηχανημάτων στην εθνική οδό με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε., από τον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Κιλελέρ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ η κίνηση διοχετεύτηκε σε παράδρομους και εναλλακτικές διαδρομές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ