Η ΣΧΕΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Φανής Λαγκιόλη – Μπίλιου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και στο κάδρο η γυναίκα. Εσείς, η μητέρα σας, η γιαγιά σας, η αδερφή σας, η κόρη σας, η φίλη σας, η σύζυγός σας, η σύντροφός σας, η συνάδερφος σας στο γραφείο … εγώ.

Στην επικαιρότητα όλες αυτές οι γυναίκες της ζωής σας, εμείς οι γυναίκες που έχουμε αλλάξει σημαντικά τον ρόλο μας στην κοινωνία αλλά ίσως όχι αρκετά για να είμαστε πραγματικά ισότιμες.

Οι ρόλοι που έχουμε πάντα πολλοί… ίσως τα τελευταία χρόνια ακόμα περισσότεροι. Η σημερινή ημέρα, είναι μία ευκαιρία, όχι για να γιορτάσουμε την ανεξαρτησία μας και την “απελευθέρωσή” μας απλώς με εξόδους και γιορτές, αλλά να στοχαστούμε για ακόμα μια φορά τη θέση και το ρόλο μας στην σύγχρονή κοινωνία.

Δεν είμαι η τέλεια γυναίκα, με τις τέλειες αναλογίες και το αψεγάδιαστο πρόσωπο. Δεν είμαι η τέλεια νοικοκυρά, η τέλεια μαμά, η τέλεια σύζυγος, η τέλεια εργαζόμενη, η γυναίκα που μπορεί να τα κάνει όλα άψογα, ακούραστα και αγόγγυστα. Έχω τις αδυναμίες μου, δεν είμαι τέλεια και πιστεύω ότι σήμερα είναι η ευκαιρία να το αναλογιστώ, να το συνειδητοποιήσω και να απελευθερωθώ από τα “στεγανά” του ρόλου μου.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε μας περιβάλλει ένα σύνολο μύθων, θρύλων και ιστοριών που τοποθετούν τη γυναίκα ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τον άντρα, ωστόσο η σχέση αρσενικού και θηλυκού δεν επιδέχεται κανενός είδους ασυμμετρία. Όσο θα εξακολουθεί να κληροδοτείται στη γυναίκα ένα πεπρωμένο διαφορετικό από του άντρα, δεν θα είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα η σχέση των δύο φύλων και να γίνουν κατανοητές οι πραγματικές αιτίες που την υπονομεύουν.

Σιγά-σιγά αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος καινούργιες «θηλυκές» αξίες που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη για δύναμη, επιβολή και κυριαρχία, και αναδεικνύουν τη διάσταση της σχέσης με κυρίαρχο δεδομένο την αγάπη και το συναίσθημα, και κεντρικό στόχο τη συν – ύπαρξη με τον άλλον.

Γνωρίζοντας κανείς το γυναικείο σύμπαν, ανοίγεται προς τη σημαντικότερη δυνατότητα που προσφέρει η ζωή: τη διαπροσωπική σχέση. Αυτή είναι η ανεξάντλητη πηγή της ψυχικής μας στήριξης, ο μόνος τρόπος να ζήσουμε χωρίς να μας καταβροχθίσει η ίδια η ζωή.

Η συνειδητοποίηση και η αυτογνωσία είναι κατακτήσεις που προϋποθέτουν άνοιγμα προς τους άλλους και προς την πραγματικότητα, και μας αναγκάζουν να αφήσουμε πίσω μας πολλά απ’ αυτά που γνωρίζαμε. Στην αληθινή και ζωογόνο σχέση οδηγούμαστε μόνον αφού προηγουμένως έχουμε συνειδητοποιήσει ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι βαθύτερες, εσωτερικές μας επιθυμίες και ανάγκες.

Για να απαλλαγεί η γυναίκα από την κατάσταση της και για να κερδίσει την ελευθερία της, θα πρέπει πρωτίστως να αποτινάξει την αρνητική εικόνα και την ανυποληψία που διαμόρφωσαν οι προκαταλήψεις. Την επόμενη στιγμή θα ναι σε θέση να ξεκινήσει με το κεφάλι ψηλά για τη συνάντηση με τον Άλλον• γεμάτη δύναμη από την επίγνωση του εαυτού της.

Στο έργο της μεταμόρφωσης και της αυτογνωσίας καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι, άνδρες και γυναίκες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ