ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ (ΦΩΤΟ)

Αναμένεται επίσκεψη στονΤύρναβο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του διοικητή του ΕΛΓΑ

Εκπληκτοι από το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε χθες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, των Δελερίων και της Ροδιάς η χθεσινή χαλαζόπτωση έμειναν ακόμη και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που με επικεφαλής τον προϊστάμενο του γραφείο Μ. Λιόντο πραγματοποίησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Το κλιμάκιο συνόδευε ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, ο αντιδήμαρχος Γ. Κουτσοδήμος και αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ενώ στο χώρο βρέθηκαν και αγροτοσυνδικαλιστές με επικεφαλής τον πρόεδρο του Α.Σ. Τυρνάβου Στ. Τσικριτσή.

Οι αγρότες όπως ανέφεραν βρίσκονται σε απόγνωση με δεδομένο ότι η ζημιά είναι ολοκληρωτική και ερχόμενη από μία καταστροφική χρονιά λόγω των χαμηλών τιμών στα προϊόντα τους εξέφρασαν φόβους για τη συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών που θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δαπανηρές λόγω της ζημιάς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή όπως πάντα βρίσκεται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων αγροτών και κάλεσε τον ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει άμεσα το εκτιμητικό έργο χωρίς λάθη και παραλείψεις ώστε να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους αγρότες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Σαρχώσης που είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω του μεγέθους του προβλήματος την ερχόμενη Μεγάλη εβδομάδα, υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να επισκεφθούν την περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπές

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου-Λυγαριάς που καλούν τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, αναφέρονται τα εξής:

“Στο ιδιο εργο θεατες ακομη μια φορα οι αγροτες του Δήμου μας,σαν να μην εφτανε η ολοκληρωτική καταστροφή στις παραγωγές τους από τη προσφατη χαλαζόπτωση που ξέσπασε πριν λιγες μερες,άλλη μια εντονη χαλαζοπτωση τελειωσε ότι απεμεινε

Οι αγροτες του δημου Τυρναβου βρισκονται στο ελεος των καιρικων συνθηκων διοτι εξαγγελιες για την εναερια προστασια του ελγα για δευτερη φορα αποδειχτηκαν  κενες η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, των Δελεριων, των Δένδρων και των Πλατανουλίων, μιλα από μονη της.

Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας.

Εξαιτίας του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος καθυστερεί να εκτιμήσει και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, απαιτούμε για ακομη μια φορα  άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των ευρύτερων περιοχών μας μιας και τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην εφησυχάσουν γιατί ότι κερδίσαμε, ακόμα και τα αυτονόητα, τα κερδίσαμε στο δρόμο του αγώνα”.

Ο ΑΛΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Από την πλευρά του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία του Δ. Κουρέτα Αλκης Χριστοδούλου σε δήλωσή του με αφορμή τις τεράστιες ζημιές αναφέρει τα εξής:

“Το χαλάζι σε Τύρναβο και σε όλο το δήμο ήταν άλλη μια “γερή γροθιά” στο στομάχι και στην τσέπη του αγρότη. Όλοι τώρα έχουν το νου τους στον ΕΛΓΑ. Αρκεί βέβαια να είναι ταμιακά εντάξει.

Εμείς σαν “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” είμαστε υπέρ της μεταποίησης. Τα σημαδεμένα από το χαλάζι φρούτα ο έμπορος δεν τα θέλει αλλά μπορούν να γίνουν φρουτοχυμοί, μαρμελάδες, κομπόστες.

Δεν υπάρχει πιο άρρωστη λύση από την χωματερή. Ο τι λοιπόν δεν αποζημιώνεται να πάει σε μεταποίηση!!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ