ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΕΚ. € ΜΕ ΝΕΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Η υλοποίηση μίας εκ των σημαντικότερων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Λάρισας, «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούσε την περιοχή του Δαμασίου και τη δυναμική καλλιέργεια του αμπελιού.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη και εκπροσώπων του ειδικού εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, του ιδιώτη επενδυτή και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου.

Η παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούσε στην οριστική διευθέτηση της οικονομικής εκκρεμότητας του Συνεταιρισμού προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, με όλες τις πλευρές να έρχονται σε συμφωνία, ώστε εντός του επόμενου μήνα να ολοκληρωθεί και το τυπικό σκέλος της υπόθεσης.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί και το “κλειδί” για την έναρξη της επένδυσης στην ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου, η οποία θα γίνει από ιδιώτη επιχειρηματία που ασχολείται στο χώρο των αποσταγμάτων και έχει ήδη παρουσία στην περιοχή, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαμασίου. Η επένδυση θα αφορά στην κατασκευή αποσταγματοποιείου για την απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων σταφυλιών και την παρασκευή οινοπνευματώδους προϊόντος που ήδη «κυριαρχεί» στην αγορά.

Η επένδυση κατά τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ, ενώ θα γίνει στην περιοχή των αμπελώνων του Δαμασίου, εκεί όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 14.000 στρέμματα οινοποιήσιμου αμπελιού εξαιρετικής ποιότητας.

Παράλληλα με την επένδυση θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η έλευση της νέας μονάδας θα σημάνει και την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας σταφυλιών από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου. Σημειώνεται πως ήδη σήμερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απορροφά περί τα 1 εκ. κιλά σταφυλιών από την περιοχή του Δαμασίου, ενώ συνολικά η ποσότητα από την επαρχία Τυρνάβου φθάνει τα 5 εκ. κιλά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την περιοχή του Δαμασίου, αλλά και του δήμου Τυρνάβου ευρύτερα. Οι προσπάθειές μας για εξεύρεση οριστικής λύσης στην οικονομική εκκρεμότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου απέναντι στην πρώην Αγροτική Τράπεζα απέδωσαν καρπούς. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα στην περιοχή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μίας σημαντικής επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ. Μία επένδυση που θα φέρει στο Δαμάσι μία νέα μονάδα απόσταξης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την απορροφηθείσα ποσότητα σταφυλιών και οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ανταγωνιστικές τιμές για το προϊόν τους.

Από την άλλη βέβαια, πρέπει να δούμε και την προοπτική ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ενός τοπικού προϊόντος με ισχυρή παρουσία στην αγορά, αλλά και της ανάπτυξης του οινοτουρισμού, καθώς το νέο αποσταγματοποιείο θα είναι επισκέψιμο.

Αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια, την πιστέψαμε, κάναμε μαζί το μεγάλο βήμα και θα είμαστε σθεναροί συμπαραστάτες μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησής της.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, τον ιδιώτη επενδυτή και προπαντός τους αγρότες του Δαμασίου που δείχνουν το δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία, μέσα από αυτό που εμείς σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουμε: Την ανάγκη του υγιούς συνεταιρίζεσθαι σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικότερο διεθνές περιβάλλον».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ