ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ελένη Αναστασοπούλου, Εκπαιδευτικός –Συγγραφέας, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος συν Πολιτείας

Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε σαν Παγκόσμια ημέρα του Βιβλίου λόγω του ότι αυτή την ημερομηνία το 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες  και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης του βιβλίου είναι ότι ενώ οι δυο συγγραφείς ως φυσικά πρόσωπα έχουν γίνει σκόνη στο σύμπαν εντούτοις τα βιβλία τους υπάρχουν,

διαβάζονται και θα εξακολουθήσουν να διαβάζονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο Μπόρχες  φανταζόταν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης, ενώ ο Ουγκώ παραλλήλιζε το διάβασμα με το νερό και την τροφή υποστηρίζοντας μάλιστα πως το πνεύμα που δεν επιδίδεται σε αναγνώσεις, μοιραία χάνει βάρος κι υπόσταση, ακριβώς όπως ένα κορμί που δεν το ταΐζουν. Ως εκ τούτου θεωρώ αυτονόητο ότι το βιβλίο πρέπει να κατέχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας.

Για τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα για τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες οι δημοτικές βιβλιοθήκες αποτελούν τα τοπικά κέντρα πληροφόρησης που τίθενται στην διάθεση των πολιτών για κάθε είδους γνώση. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη καθίσταται το τοπικό κέντρο παιδείας, πολιτισμού και ανύψωσης του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας.  Είναι ο τροφοδότης της πνευματικής τροφής των πολιτών. Είναι η απόδειξη της δημοκρατικότητας  και του σεβασμού του Δήμου προς τον πολίτες του. Κι αυτό διότι δημιουργεί την δυνατότητα  στον κάθε πολίτη να φτάσει στη γνώση, στη δια βίου εκπαίδευση και μόρφωση, στην κριτική σκέψη. Διότι ένας δημοκρατικός δήμος θέλει πολίτες  πολιτιστικά εξελιγμένους οι οποίοι στέκονται κριτικά και με ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων.

Κοινωνία ενημερωμένη και μορφωμένη- και δεν εννοώ την κατοχή πτυχίων και περγαμηνών τα οποία φυσικά και δεν υποτιμώ- είναι κοινωνία θωρακισμένη απέναντι σε όσους επιβουλεύονται το γενικό καλό, απέναντι σε αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες αντιλήψεις και στάσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή και εξέλιξη των κοινωνιών.

Ο Παναγιώτης Σαρχώσης ως δήμαρχος απέδειξε τον σεβασμό του απέναντι στο πνευματικό και πολιτιστικό δικαίωμα των πολιτών, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ως επικεφαλής της συνΠολιτείας και των υποψηφίων της οι οποίοι διακατέχονται από τις ίδιες απόψεις, όλοι μαζί συνεχίζουμε κι ενισχύουμε το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση και στη μόρφωση και επιταχύνουμε τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς στην τοπική κοινωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ