ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…

Γράφει η Εύη Βαρδιοπούλου, φιλόλογος,  υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες μιας πόλης, αποτυπώνουν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.  Επιδρούν θετικά στην τοπική κοινωνία, ικανοποιούν τις ανάγκες  της για δημιουργικότητα,  διευρύνουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα , εξανθρωπίζουν την  κοινωνική ζωή.

Η πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης μας όμως, παραμένει περιορισμένη. Έθιμα και πολιτιστικά δρώμενα αλλοιώνονται  και  αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα. Για  να μπορέσει  όμως, η πολιτιστική-καλλιτεχνική δημιουργία να αναπνεύσει ελεύθερα, να αναπτυχθεί και να διαδοθεί, απαιτείται απαλλαγή από κάθε είδους μεσάζοντες. Η πραγματική κοινωνική λειτουργία του πολιτισμού δεν πρέπει να κάνει ευχάριστη και ελκυστική την πολιτιστική στασιμότητα μιας κοινωνίας.

Η πραγματική κοινωνική λειτουργία του πολιτισμού οφείλει να διαχειρίζεται τα πολιτιστικά στοιχεία κάθε πόλης και κάθε χωριού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει το χαρακτήρα τους, να γεννά τον προβληματισμό, να ενισχύει την αναζήτηση. Να τα προσφέρει απλόχερα στους νέους, να τους κάνει να τα αγαπήσουν, να τους ωθεί να συμμετέχουν στη δημιουργία και προώθησή τους… να ζυμωθούν μ’ αυτά…να βιώσουν τη δημιουργική συνεργασία…

Πολιτισμό δεν συνιστά μόνο η ύπαρξη και παρουσίαση ενός πολιτιστικού δρώμενου, αλλά και ο τρόπος που παράγεται και επικοινωνείται. Πολιτισμός χωρίς όραμα, διάθεση και συνέχεια προάγει μόνο πελατειακές σχέσεις και ενισχύει την τυποποίηση.

Ο συνδυασμός του υποψήφιου δήμαρχου, Στέλιου Χατζηκράχτη έχει και όραμα και διάθεση. Στόχος μας, η εξυγίανση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων – εκδηλώσεων, η αξιοποίηση όλων των πολιτιστικών χώρων και η ενεργός συμμετοχή του κάθε δημότη… γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ποιότητα του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ