ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΡΙΞΤΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Σε πολυπληθή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας οι Τομεακές  Οργανώσεις Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος και της ΚΝΕ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας όλους σε συστράτευση και ενίσχυση του ΚΚΕ

ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Ρίξτε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη», ήταν η προτροπή του κ. Κουτσούμπα, που μιλώντας σε πυκνό ακροατήριο άσκησε δριμεία κριτική τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα υπόλοιπα κόμματα τονίζοντας πως «τα υπόλοιπα κόμματα ετοιμάζουν μια επόμενη μέρα για το λαό, που θα είναι λίγο πολύ ίδια με την προηγούμενη».

«Η δήθεν “μεταμνημονιακή εποχή”, η “δίκαιη ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η “βιώσιμη ανάπτυξη» και η «αυτοδύναμη Ελλάδα» της ΝΔ, δεν αφορά τη βελτίωση της ζωής τους, των δικαιωμάτων τους. Αφορά πρώτα απ’ όλα τη βελτίωση, τη διασφάλιση των κερδών των λίγων, μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Όλοι και όλες νιώθουν ότι τα προβλήματα, η ανασφάλεια, παραμένουν και μεγαλώνουν, γιατί παραμένουν όλες οι αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ. Και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ποια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.

Γιατί στα κυβερνητικά προγράμματα, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τα μνημόνια διαρκείας και οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου όπως αυτές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, που βαφτίζονται “αναδιαρθρώσεις”, οι επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενώ κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η υπεράσπιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, γιατί αυτό εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη και επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Περιγράφοντας εξάλλου τη στάση του ΚΚΕ ο γραμματέας του κόμματος σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Το ΚΚΕ θα είναι, όπως και ήταν πάντα, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας. Την τελευταία τετραετία κατέθεσε δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και ΚΙΝΑΛ την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους καπιταλιστές.

Θέλω να θυμίσω ότι στο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε συνολικά έξι προτάσεις Νόμου και δεκάδες τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων, για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια, για την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων.

Όλα αυτά τα οποία  αποτελούν βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στοιχειώδους ανακούφισης, απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τη δήθεν “προοδευτική”, “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκαναν πως δεν τα άκουσαν.

Από την άλλη, οι προτάσεις νόμου της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, είχαν στο επίκεντρο τους, είτε την υλοποίηση αντεργατικών μέτρων και μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, είτε το ξεγέλασμα του λαού, μέσα από τη γνωστή τακτική “σου αφαιρώ 10 και σου επιστρέφω 1”.

Να λοιπόν γιατί ο λαός μας πρέπει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ για να βαδίσει πιο αποφασιστικά στο δρόμο της διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη Βουλή. Έτσι ώστε, απέναντι στη νέα επόμενη κυβέρνηση, να υπάρχει μια πραγματική δύναμη πίεσης, αντίστασης, οργάνωσης του αγώνα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία.

Θα διεκδικήσουμε πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, στους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, γενικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς, για την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο, για Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, για την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Για πάγωμα των χρεών για όλο το διάστημα της ανεργίας. Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ, για επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στο αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για μισθωτούς και αγρότες, κατάργηση των χαρατσιών, όπως το τέλος επιτηδεύματος. Διαγραφή τόκων και προστίμων καθώς και του 30% των υπολοίπων χρεών τους σε εφορία – τράπεζες – δήμους».

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ

Εξάλλου ο γραμματέας του ΚΚΕ στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στην αγροτιά και τον κάμπο της Θεσσαλίας τονίζοντας τα εξής: “ Και μιας και απόψε βρισκόμαστε εδώ στη Λάρισα, στο Θεσσαλικό κάμπο, εδώ που χτυπά η καρδιά της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, θέλουμε να πούμε ότι το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις θα συνεχίσει να προβάλλει και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει στο πλάι των αγροτών για κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να μπει φρένο στην ασυδοσία των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, για αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται (βαμβάκι, γάλα, όσπρια, ροδάκινα κ.ά.), για φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθεί με το Τέλος Επιτηδεύματος κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος, για να είναι ο ΕΛΓΑ ο κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις, για την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την κατάργηση όλων των περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Καμιά επιβάρυνση για αγρότες και κτηνοτρόφους από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να λυθούν τα ζητήματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Για να μη γίνει καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, για την κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες. Για να υπάρχει κρατική εγγύηση για άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων. Για να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Για να αυξηθεί το ακατάσχετο των αγροτοκτηνοτρόφων στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία»”.

«Την επόμενη κυβέρνηση, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γιατί το ΚΚΕ δεν τα δίπλωσε, ούτε θα κάνει πίσω στα δύσκολα που έχουμε μπροστά. Γιατί το ΚΚΕ πρεσβεύει τον ρεαλισμό της σύγκρουσης, της αντεπίθεσης, της ανατροπής της σημερινής βαρβαρότητας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ της ομιλίας του προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του υποψήφιου βουλευτή Γ. Λαμπρούλη.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ