ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ιδιαιτέρως… θερμή η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης που ζήτησε από την Περιφέρεια «να σταματήσει το έγκλημα που διεξάγεται σε βάρος πολιτών και περιβάλλοντος» με την καύση σκουπιδιών

από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, ενώ δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων με πανό ζήτησαν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών, κάνοντας λόγο για «μπίζνα» εις βάρος της υγείας τους και έχοντας λεκτικές αντιπαραθέσεις με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό.

Στην επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, Γιώργος Λούμας και Αστέρης Χαλάτσης ζήτησαν μεταξύ άλλων να ενημερωθούν αν και ποιες  πρωτοβουλίες θα πάρει η Περιφέρεια για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ, καθώς επίσης αν θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση.

Τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσαν μάλιστα την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ–ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ.

Λάβρος στην τοποθέτησή του ο Κ. Αγοραστός υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν το μόνο σε ολόκληρη τη χώρα που είπε “όχι” στην καύση RDF», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η Περιφέρεια ανέλαβε περισσότερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούν».

«Υπάρχει παραπληροφόρηση, κανείς δεν ενημερώνει πως την έγκριση τη βγάζει ο αρμόδιος υπουργός και τα πανό που ξεδιπλώθηκαν στην αίθουσα έπρεπε να ανοίξουν έξω από το υπουργείο, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος προεκλογικά έδινε την έγκριση», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα Αγοραστού που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ίδιο πάντως να συνεχίζει απτόητος, δηλώνοντας μάλιστα στους συγκεντρωμένους πως είναι διατεθειμένος να βάλει λεωφορείο για τη μετάβασή τους στο υπουργείο!

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέλυσε όλες τις ενέργειες αλλά και τους ελέγχους που έχει κάνει η Περιφέρεια από το 2013 έως και σήμερα και ζήτησε κοινό μέτωπο ώστε να διεκδικηθεί λύση για το θέμα από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ παίρνοντας το λόγο εκπρόσωπος των πολιτών ζήτησε να σταματήσει το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο, τονίζοντας την ανάγκη συνδρομής της Περιφέρειας, δίχως να λείψουν και φωνές που κατηγόρησαν τον Περιφερειάρχη για «θεατρινισμούς».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ