ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Στο 11ο Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διεξάγεται στον Πόρο στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου συμμετέχει η Τομεάρχης Εσωτερικών του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

Στόχοι της ετήσιας αυτής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται υπό την ευθύνη της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), είναι η ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ενεργών και διατελεσάντων Δημάρχων, αλλά και άλλων θεσμικών εκπροσώπων, η κατάθεση των εμπειριών τους και η ανάδειξη προβληματισμών και προτάσεων, επί σειράς κομβικών ζητημάτων με βασικό ζητούμενο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ο.Τ.Α.

Ο τίτλος της πρώτης ημέρας των εργασιών του forum, επί του οποίου τοποθετήθηκε και η Ευαγγελία Λιακούλη, ήταν «Επιστρέφοντας στην κανονικότητα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και στην Τ.Α. μετά το πέρας της μνημονιακής περιόδου».

Η βουλευτής Λάρισας στην τοποθέτησή της υποστήριξε πως ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Αυτοδιοίκηση, και την πρόβλεψη συμπράξεων μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, μετά το ήδη διαμορφωμένο αποτέλεσμα των εκλογών, δεν είναι  τίποτα άλλο παρά ένας «λευκός γάμος» ή ένα «αδειανό πουκάμισο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως και η δική τους «μεταρρύθμιση» για την ΤΑ, ο «Κλεισθένης Ι» με την απλή αναλογική που επέφερε, ήταν περισσότερο μια κίνηση για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων της τότε συγκυρίας, κι όχι μια πολιτική αναγκαιότητα που θα άλλαζε ριζικά το πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για τον βαθμό σχέσης μεταξύ «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και του κακώς εννοούμενου «ελληνικού κεκτημένου» για την ΤΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το σύστημα στην Ελλάδα κυριάρχησε με άκρατους διορισμούς ημετέρων ή με κακά νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν τις εκλογές» κι ότι όλα αυτά δεν βοήθησαν καθόλου την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα «οδήγησαν σε νοσηρά φαινόμενα και σε οικονομική, αξιακή και θεσμική έκπτωση».

Τέλος υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν σε κάθε περίπτωση αυτό που τόλμησε να σχεδιάσει και να  υλοποιήσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για την ΤΑ, όπως τα εμβληματικά σχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», όταν άλλες παρατάξεις στρουθοκαμήλιζαν, φοβούμενες το πιθανολογούμενο πολιτικό κόστος, που θα εισέπρατταν από τις τοπικές κοινωνίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ