ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κείμενο των αιρετών των Παρεμβάσεων Δημήτρη Κοντελέ και Παναγιώτη Ρεμπάπη

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Τελείωσε  η πρώτη φάση των τοποθετήσεων στα λειτουργικά κενά μετά από πολλές, κωλυσιεργίες  και  εμπόδια στην λειτουργία του ΠΥΣΔΕ, που τα  είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο ενημερωτικό μας.

Η  στελέχωση της γραμματείας του συμβουλίου από υπάλληλο της διοίκησης θα έβγαζε από  αδιέξοδα και καθυστερήσεις  την λειτουργία του συμβουλίου.
Σε  όλα αυτά προστέθηκε η απουσία (άδεια) του πρόεδρου τις τελευταίες 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και στις εργασίες του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ (λόγο κωλύματος του αναπληρωτή προέδρου) όπου έχει να διεκπεραιώσει απόφαση  του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας ( σε προσφυγή διευθυντή σχολικής μονάδας) σε ότι αφορά τις συνεντεύξεις  των υποψηφίων διευθυντών το 2017.

Σε αυτή την φάση των λειτουργικών κενών έγινε προσπάθεια να μην τοποθετηθεί κανείς  σε σχολική μονάδα χωρίς δήλωση του. Βρισκόμαστε στην διερεύνηση των ενστάσεων επί των τοποθετήσεων και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει  η ανάρτηση των υπολοίπων  λειτουργικών κενών για  να γίνουν νέες δηλώσεις των σχολείων που υπάρχει έλλειμμα ωρών.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Επανερχόμαστε πάλι στο θέμα της διαφάνειας που για μας είναι  θέμα πρώτης γραμμής. Για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης  μορίων και προτιμήσεων των σχολικών μονάδων στα λειτουργικά κενά παρ΄όλο την απόφαση του συμβουλίου  εδώ και δέκα ημέρες δεν  βλέπουμε αποτέλεσμα. Για να μην έχουμε μια από τα ίδια με τους πίνακες Α   καταθέσαμε στο σωματείο και   στέλνουμε στα σχολεία τους πίνακες με τα μόρια των συναδέλφων που έκαναν αίτηση για συμπλήρωση ωραρίου και απόσπαση (απαλλαγμένα φυσικά από  παρατηρήσεις με  προσωπικά δεδομένα) και περιμένουμε από την διοίκηση να κάνει πλήρη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το συμβούλιο ήταν τα κενά για αποσπάσεις και αναπληρωτές. Το υπουργείο  προχώρησε στην πρώτη φάση αναπληρωτών χωρίς να πάρει υπόψιν  τις αιτήσεις απόσπασης εκατοντάδων συναδέλφων  και το επαναλαμβάνει με τις νέες ελάχιστες αποσπάσεις την Παρασκευή 20/9  οι οποίες ανήλθαν  στον αστρονομικό αριθμό 60!!! καταδικάζοντας  έτσι εκατοντάδες συναδέλφους για μια ακόμη χρονιά  να βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους.

Τα κενά που δόθηκαν ανά κλάδο για αναπληρωτές  ήταν τα εξής: Για την γενική εκπαίδευση: 5   Φιλολόγων , 3 Μαθηματικών, 2 Φυσικών , 5 Χημικών, 4 Βιολόγων, 1 Καλλιτεχνικών  και 2  μειωμένου ωραρίου, 3 Κοινωνιολόγων, 4 Οικονομίας, 1 ΠΕ Μουσικής και 2  μειωμένου ωραρίου, 1 Πληροφορικής. Για τα ΣΜΕΑΕ:  1  Γεωπονίας και 1 μειωμένου ωραρίου, 1 Καλλιτεχνικών,  1 Φιλολόγων  1 Φυσικών.  Για τα τμήματα ένταξης: 1 Φιλολόγων   2 Μαθηματικών και  1 μειωμένου ωραρίου  1 Φυσικών και  1 μειωμένου ωραρίου

Να σημειώσουμε εδώ ότι υπερασπιζόμενοι τις θέσεις του κλάδου που είναι ενάντια στις ελαστικές θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση αλλά και τους αγώνες των αναπληρωτών όλο το προηγούμενο διάστημα, επιμείναμε όλες οι προσλήψεις να είναι πλήρους ωραρίου για να εισπράξουμε  την κατηγορηματική άρνηση του αιρετού της ΔΑΚΕ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

η «Οδύσσεια» των αναπληρωτών θα  πάρει τέλος μόνο με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Όμως όσο ισχύει το καθεστώς της αναπλήρωσης οφείλουμε σαν αιρετοί του κλάδου να δίνουμε την μάχη  η πρόσληψή τους να  συνοδεύεται από πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Στα χρόνια που πέρασαν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στους μισθούς μας που φτάνουν ακόμα και στο 40%. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει για μια ακόμα φορά τη φτώχεια διάρκειας για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Διατηρεί το καθεστώς της καθήλωσης και του παγώματος στους μισθούς, ενώ με την εφαρμογή και του νέου αφορολόγητου ορίου θα έρθουν και νέες περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε νέα εργασιακή ομηρία καταδικάζοντάς τους στη δουλειά μέχρι τα 67 χρόνια.

Ως Εκπαιδευτικοί πρέπει να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο των αγωνιστικών διεκδικήσεών μας τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά όλων των απωλειών της μνημονιακής περιόδου στο μισθό, στα δώρα, στις συντάξεις. Η κυβέρνηση  με το πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο, που προκάλεσε την χθεσινή πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιχειρεί να καταφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, τόσο στα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες, όσο και στα ίδια τα όπλα των εργαζομένων, που είναι τα σωματεία τους και το δικαίωμα μέσα από αυτά με δημοκρατικό τρόπο, με διαδικασίες βάσης, με γενικές συνελεύσεις, να αποφασίζουν απεργιακούς αγώνες. Ο κυβερνητικός κρατικός-εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος, η καταστρατήγηση των ΣΣΕ δεν θα περάσουν.

Η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους. Η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει τέλος και δεν πρόκειται ούτε να ανακοπεί ούτε να σταματήσει, αν δεν ξαναβγούμε αποφασιστικά στο δρόμο. Οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων. Απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς, απέναντι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για  να ανοίξει ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ