ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανακοίνωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις για το προσφυγικό στην πόλη

Τις  τελευταίες μέρες έχει ανοίξει και στη Λάρισα η συζήτηση για την μετεγκατάσταση ή όχι εκατοντάδων προσφύγων στην πόλη μας από τα νησιά στα οποία βρίσκονται τώρα.  Ο λόγος είναι ότι εδώ και μήνες χιλιάδες πρόσφυγες και ειδικά παιδιά, βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τον συνωστισμό, την έλλειψη

στοιχειωδών υποδομών, στα νησιά και πλέον  οι υπάρχουσες δομές δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Αυτή η τραγική εικόνα είναι το αποτέλεσμα της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ. Με βάση αυτήν τη συμφωνία, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, κλεισμένοι σε στρατόπεδα τύπου Μόριας, αναμένοντας τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, αφού απαγορεύεται να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Η ΝΔ  με το νόμο για το άσυλο που έφερε και ψήφισε την προηγούμενη Πέμπτη επιχειρεί να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων. Σε αυτό το πνεύμα , μέσω των εκπροσώπων της, ρίχνει  «νερό στο μύλο» της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.  Με την πολιτική της, δίνει  χώρο σε ακροδεξιές δυνάμεις και ρατσιστικά μορφώματα που εκμεταλλεύονται  την αγωνία του λαού για το πρόβλημα και βρίσκουν ευκαιρία να δημαγωγούν, να δηλητηριάζουν την καρδιά και το μυαλό των κατοίκων με ρατσιστικές θέσεις και απόψεις.

Βεβαίως, είναι υποκριτική και εξοργιστική μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ  και της δημοτικής αρχής Καλογιάννη. Κι αυτό γιατί ήταν  ο ΣΥΡΙΖΑ  που ως κυβέρνηση ψήφισε και υπερασπίστηκε την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, έβαλε την υπογραφή του στην αναθεώρηση επί το αντιδραστικότερο συμφωνιών και συμβάσεων (Δουβλίνο, Σένγκεν κ.λπ.) που εγκλωβίζουν τους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια ανθρώπους και μάλιστα στις γνωστές άθλιες συνθήκες, στις αποφάσεις που εντείνουν την καταστολή στα σύνορα, με τη Frontex κ.ο.κ. Είναι αυτοί που με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού έφεραν τη ΝΑΤΟική αρμάδα να περιπολεί στο Αιγαίο, ενώ έχωσαν ακόμα πιο βαθιά την Ελλάδα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς ως στήριγμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γεννούν την προσφυγιά.

Από κοινού τα κόμματα του κεφαλαίου δεν βγάζουν άχνα για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Όταν πχ. πριν από λίγες ημέρες στη συζήτηση που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων για την επέκταση των Νατοϊκών βάσεων στην χώρα και την περιοχή, όχι μόνο δεν τόλμησαν να ψελλίσουν τίποτε, αλλά στο ψήφισμα που ανέλαβε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής να συντάξει ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης παράταξης της ΝΔ στην διαπαραταξιακή επιτροπή που φτιάξανε, δεν γίνεται λόγος πουθενά για το ΝΑΤΟ, τις Βάσεις, τα  drones στην 110 ΠΜ, παρά μόνο κάτι ευχολόγια για λύση του προβλήματος μέσα στην Ε.Ε. Δηλαδή καλούνε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ρατσιστικές φωνές και τα οποιαδήποτε  απαράδεκτα γεγονότα σε βάρος προσφύγων που καθοδηγούνται έντεχνα και ύπουλα από παλιά και νέα αντιδραστικά κόμματα και οργανώσεις.

Τα υπαρκτά ζητήματα στην κατανομή και τη διαχείριση της στέγασης πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτήριο τη διασφάλιση ανθρώπινων, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε όταν μας κόβουν το ρεύμα και το νερό, όταν μπαίνουν στον πλειστηριασμό και κατάσχονται σπίτια ή περιουσιακά στοιχεία, όταν μας τσακίζει η ανεργία, οι φόροι και τα ληστρικά χαράτσια.

  • Για να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο.
  • Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
  • Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές.
  • Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.

 

Οι ρίζες του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος εδράζονται βαθιά στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τρέφεται από τον πόλεμο, τους ανταγωνισμούς για την κερδοφορία των μονοπωλίων και την προσφυγιά. Για αυτό και οι αστικές δυνάμεις και οι ενώσεις τους, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τον καπιταλιστικό μονόδρομο, θα επιδεινώνουν το πρόβλημα αναπαράγοντάς το.

Η ευαισθησία των ανθρώπων του μόχθου για το δράμα των προσφύγων, τις συνθήκες διαβίωσής τους δεν θα είναι αποτελεσματική, αν δεν συνδυάζεται με την αποφασιστική πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, χωρίς αγώνα κατά της μετατροπής της χώρας μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ,

Πάνω από όλα, αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να συναντιούνται στον κεντρικό στόχο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτός ο αναγκαίος και απαιτητικός δρόμος είναι αυτός που με ευθύνη καλεί το ΚΚΕ τον λαό να τον βαδίσει μέχρι τέλους, μέχρι να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, μέχρι την αρχή του τέλους του συστήματος εκμετάλλευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ