ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Πήρε πίσω τελικά η κυβέρνηση το σχέδιό της για διπλασιασμό των κατώτερων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για κατώτερη κλίμακα 220 € στους ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά από τη θύελλα διαμαρτυριών η κυβέρνηση διευκρίνισε χθες ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θ’ ανακοινώσει επακριβώς τι πρόκειται να κάνει

με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση όσον αφορά αθροιστικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των λοιπών αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά υπήρξε και ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Εργασίας έχουν στο πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας (αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία με ένα ευνοϊκό, καινοτόμο, δίκαιο, απλό και ελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα», καταλογίζοντας επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση και φιλικά προσκείμενα σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης «γκάφα ολκής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την κυβερνητική απάντηση και τα περί γκάφας ολκής το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τις έννοιες της σοβαρότητας και της αλήθειας. Ενώ επί μέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα περί διπλασιασμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, χωρίς να υπάρξει ούτε μία διάψευση από πλευράς της, φθάνει στο σημείο να κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση μέσω του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κου Βρούτση για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.

Φανταζόμαστε ότι για την ίδια ανευθυνότητα κατηγορεί και τον βουλευτή της ΝΔ κο Μπαρτζώκα που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα “Δημοσιεύματα του Εγχώριου Τύπου κάνουν λόγο για ασύμμετρη επιβάρυνση των αγροτών, επικαλούμενα τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών”και τον συνάδελφο του κο Κωτσό που εξέδωσε δελτίο τύπου όπου αναφέρει ότι  “έχει αναστατωθεί ο αγροτικός κόσμος κι’ ότι υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες” και ότι “αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τη σημερινή κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ/μήνα”

Είναι προφανές ότι κάτω από την πίεση και την θύελλα των αντιδράσεων που έχουν επικρατήσει στον αγροτικό κόσμο για τον κυοφορούμενο διπλασιασμό των αγροτικών εισφορών, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν θα αυξηθούν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ