ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΧΩΡΑ Η ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Οι ΣΥΝ.Ε.Κ. Λάρισας για την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ Λάρισας δεν ψηφίσαμε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λάρισας για το προσφυγικό, η οποία ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ. Ζητήσαμε να αναγράφεται  ότι η ανακοίνωση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Δεν αποδεχόμαστε την ξενοφοβία και τη ρητορική περί φυλετικής, θρησκευτικής και εθνικής αλλοίωσης από τις προσφυγικές ροές. Μετά από 400 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς υπό τον οθωμανικό ζυγό η ελληνική ταυτότητα διατήρησε την ετερότητά της, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι  η ταυτότητα ενός λαού δεν είναι δυνατόν να απειλείται από κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την ανέχεια συνανθρώπους τους. Εξάλλου ο ξενιτεμός, τα βάσανα της προσφυγιάς και το φιλόξενο ήθος αποτελούν διαχρονικά στοιχεία της ταυτότητάς μας.

Στην Εκπαίδευση δε χωρά η ρητορεία του μίσους και των διακρίσεων. Ο λόγος της εκπαίδευσης αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της γης, είναι ανθρωπιστικός και οικουμενικός. Δε βλέπει φυλετικές ή άλλες περιχαρακώσεις αλλά διδάσκει με ουμανιστικό πνεύμα την προσφορά, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη των λαών. Οι λαοί κινδυνεύουν από τους πολέμους και τη βία, από τα ολέθρια επεκτατικά σχέδια των κερδοσκόπων και των ιμπεριαλιστών, που αφήνουν πίσω τους το θάνατο, την προσφυγιά, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΑΚΕ υψώνει έναν τέτοιο λόγο, ούτε η πρώτη φορά που βρίσκει τη στήριξη της ΠΕΚ. Με τις δογματικές τους ιδεοληψίες περί φυλετικής καθαρότητας και τα ξενοφοβικά τους σύνδρομα απλά αποκαλύπτουν το πραγματικό αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό τους πρόσωπο. Οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μην επιτρέψουν να βρουν έδαφος τέτοιες αντιλήψεις στα σχολεία μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ