ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Παρέμβαση του Χρ. Κέλλα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

«Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά οδικά έργα στη χώρα μας και υπάρχουν δρόμοι που είναι σύγχρονοι. Ωστόσο, τα επαρχιακά οδικά δίκτυα, που διασυνδέουν τους αυτοκινητοδρόμους, καθίστανται, σε κάποιες περιπτώσεις, δρόμοι-“λαιμητόμοι”.

Εμείς, στον Νομό Λάρισας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας και συνιστά κομβικό σημείο για όλη την επικράτεια, έχουμε τους δρόμους Λάρισας-Φαρσάλων και Ελασσόνας-Κοζάνης, που δεν είναι ασφαλείς για τους πολίτες.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και αν. Γεν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού, κ. Β. Χαλκιά, τον Πρόεδρο των Ελληνικών Υποδομών και Οδών με Διόδια (Hellastron, μέλη της οποίας είναι η Αττικής Οδός, η Γέφυρα, η Εγνατία Οδός, η Νέα Οδός, η Μορέας, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η Ολυμπία Οδός και η Οδός Κεντρικής Ελλάδας), κ. Σ. Σταυρή, και τον τεχνικό σύμβουλο της Hellastron, κ. Χ. Μαλίμογλου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην ανακατασκευή των επαρχιακών δρόμων και εν γένει στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, σημειώνοντας:

«Το βάρος των οδικών υποδομών πρέπει να δοθεί στα επαρχιακά δίκτυα. Μαζί με τον ΒΟΑΚ, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Υποδομών πρέπει να προχωρήσει με σχέδιο και πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στα δημόσια έργα της περιφέρειας.»

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας ζήτησε από τους προσκεκλημένους να εισηγηθούν τρόπους ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας και να ενημερώσουν τη Βουλή για το κόστος συντήρησης των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, τονίζοντας πως «οι δρόμοι φτιάχτηκαν από τον οβολό των Ελλήνων πολιτών», ενώ ζήτησε να καταθέσουν την άποψή τους σχετικά με την αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ο κ. Χαλκιάς ανέφερε πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο, 1, 35 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 40 εκ. τραυματίζονται από τροχαία, τα οποία συνιστούν την 1η αιτία θανάτου στις ηλικίες από 5-29 ετών. Αναφορικά με τα οχήματα, πρόσθεσε ότι το 2000 υπήρχαν 850 χιλ. οχήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2016 εκτοξεύθηκαν στα 2, 15 δις., καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την εισαγωγή «μαύρου κουτιού» στα αυτοκίνητα, ώστε να εξετάζονται τα αίτια των ατυχημάτων.

Ο κ. Σταυρής ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με οικονομικά στοιχεία της Hellastron, ενώ ο κ. Μαλίμογλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως, βάσει έρευνας του φορέα, πρέπει να προωθηθεί περισσότερο η χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα καθώς και η χρήση παιδικών καθισμάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ