ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη για τη μη υλοποίηση του έργου των αστικών αναπλάσεων στην πόλη του Αμπελώνα, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Δέσποινα Αράπκουλε, Γιώργος Ζώγας, Γιάννης Χάιδος, Πέτρος Τσακνάκης και Κώστας Καντερές. Στο κείμενό τους αναφέρουν:

“Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι οδεύει σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις το σπουδαίο έργο των αστικών παρεμβάσεων στην πόλη του Αμπελώνα,   προϋπολογισμού 1,2 εκ. Ευρώ, το οποίο φιλοδοξούσε να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης, να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κυκλοφορία οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, να βελτιώσει τη λαϊκή αγορά και γενικά να λύσει τα χρόνια προβλήματα στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με δήλωσή σας στην ηλεκτρονική εφημερίδα «paidis.com», ο Δήμος Τυρνάβου έχασε τις προθεσμίες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ξαναδημοσιοποιηθεί το σχετικό μέτρο ειδικά και μόνο για τον Αμπελώνα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενημερωθήκαμε ότι:

«μετά τις διορθώσεις που κρίθηκαν απαραίτητες από την αποκεντρωμένη διοίκηση το 2018, η πρόταση του δήμου ήταν έτοιμη και εκείνο που περίμενε ο δήμος ήταν η επαναδημοσιοποίηση του μέτρου, όπως είχε συμφωνηθεί.

Για μεν τις κυκλοφοριακές μελέτες της πόλης του Τυρνάβου τα πράγματα εξελίχθηκαν θετικά, για τον Αμπελώνα όμως ζητήθηκαν διορθώσεις (είναι γνωστά τα προβλήματα στο υπόβαθρο του Αμπελώνα – ασυμφωνία πολεοδομικών γραμμών και κτηματολογίου).

Οι διορθώσεις έγιναν μέσα στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2019 και περιμέναμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθεί νέο άνοιγμα του προγράμματος, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της  περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τυρνάβου.

Η εν λόγω αξιολόγηση για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου 2019, την περίοδο δηλαδή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έκτοτε δεν έγινε κάποια κίνηση εκ μέρους της περιφέρειας προκειμένου να ανοίξει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να υποβληθεί η πρόταση του Αμπελώνα όπως είχε συμφωνηθεί».

Οι παρεμβάσεις που επρόκειτο να γίνουν στον Αμπελώνα

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάπλαση των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου κατά μήκος της τεχνητής τάφρου αρδευτικού καναλιού ΤΟΕΒ «ΜΑΤΙ», η οποία διασχίζει τον αστικό ιστό, των περί αυτής οδών, καθώς και των χώρων της Λαϊκής Αγοράς και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η μελέτη θα καθορίσει τις απαραίτητες επεμβάσεις για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ανωτέρω κοινόχρηστων χώρων λαμβάνοντας υπόψη τη βιώσιμη αξιοποίησή τους και την προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών χρηστών με την προτεραιότητα να δίνεται στα ΑμεΑ, στον πεζό και στον ποδηλάτη.

Στόχοι της μελέτης είναι:
 η οργάνωση και διευθέτηση της κίνησης των πεζών και του ποδηλάτου στους προς αναδιαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους,
 η εξασφάλιση προσβασιμότητας στα ΑμεΑ,
 η διαμόρφωση μιας ζώνης πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, η οποία θα προσελκύει τους κατοίκους του οικισμού,
 η βελτίωση της αστικής εικόνας του οικισμού, ειδικότερα κατά μήκος της υφιστάμενης τάφρου,
 η ανάδειξη και η οργάνωση του χώρου της Λαϊκής Αγοράς,
 η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων στάθμευσης, ειδικότερα κατά μήκος των αθλητικών εγκαταστάσεων,
 η αρμονική ένταξη των επεμβάσεων στον οικιστικό, κλιματολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής.

Επερωτάται ο κος Περιφερειάρχης

Για ποιο λόγο αφού ήταν έτοιμες οι μελέτες, μετά τις διορθώσεις, από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν επαναδημοσιοποιήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο στο ΕΣΠΑ, όπως είχε συμφωνηθεί;

Σε μια πόλη όπως είναι αυτή του Αμπελώνα, θεωρείτε ότι δεν είναι δυνατόν να επανεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ