ΌΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη Διοίκηση της ΕΡΤ για τα απαράδεκτα φαινόμενα λογοκρισίας ως προς τη μετάδοση ειδήσεων που αφορούσαν στην επιχείρηση της αστυνομίας και στις αντιδράσεις των κατοίκων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που δίνουν των αγώνα της ενημέρωσης και ενώνει τη φωνή της με τις Ενώσεις-μέλη της.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ.

Αφορμή, αρχικώς, αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ  της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι δημοσιογράφοι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό  με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.

Το ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, «εξαφανίστηκε». Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών, αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων «Δημοσίευση», με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό «Υποβολή για έλεγχο».

Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση «Προς Δημοσίευση».

Οι μέχρι χθες-κυριολεκτικώς- ικανοί, και έγκυροι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, που ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν, τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου.

Αλήθεια για ποιο ακριβώς πράγμα ελέγχονται; Για την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την αμεσότητα, την πληρότητα που διαχρονικώς επιδεικνύουν;

Παραλλήλως σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου που ήταν έτοιμη να μεταδώσει ζωντανά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου σήμερα το απόγευμα, της απαγορεύθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον Δήμαρχο της περιοχής.

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποίου την εντολή σημειώθηκαν και αυτά τα περιστατικά.

Παράλληλα καλεί τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών (μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων), να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση αυτής της ιδιότυπης έμμεσης λογοκρισίας, δίνοντας τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ’ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους.

Οι Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας καταδικάζουν περιστατικά απειλών και χρήσης βίας κατά των δημοσιογράφων και καλούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρχές να σεβαστούν το ρόλο των εκπροσώπων του τύπου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ