ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ανακοίνωση – κάλεσμα της διοίκησης του Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α. Θεσσαλίας

Με το κλείσιμο των σχολείων, όλα τα παιδιά με αναπηρίες βίωσαν επώδυνα τον εγκλεισμό τους, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς καμία φροντίδα από το κράτος για την αναγκαία στήριξή τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, αντί να στρέψoυν την προσοχή τους, να ασχοληθούν επιστημονικά,  να σκύψουν στην ανακούφιση αυτών των ευπαθών ομάδων, και εν τέλει να χρηματοδοτήσουν γενναία τα επιπλέον μέτρα που είναι ανάγκη να παρθούν, περιορίστηκαν σε τηλεοπτικό δρώμενο με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την ευαισθησία του και σε πλήθος εγκυκλίων, που φωτοτυπούσαν την κατεύθυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μόνο που με copy paste κατευθύνσεις Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δε γίνεται!

Το έμψυχο δυναμικό της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (παιδαγωγικό, επιστημονικό και βοηθητικό), βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειες τους με αίσθημα εκπαιδευτικής και κοινωνικής ευθύνης. Προσπάθησε, σε συνθήκες «ατομικής ευθύνης», που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, να ξεπεράσει τα εμπόδια, να διατηρήσει επαφή, να εκφράσει την αλληλεγγύη του, να τα εμψυχώσει, να τα διαβεβαιώσει ότι μένουμε σπίτι αλλά είμαστε ΔΥΝΑΤΟΙ. Και πραγματικά η επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς έφερε χαρά και συγκίνηση, σφυρηλάτησε δεσμούς πέρα από την παιδαγωγική και επιστημονική σχέση και ανέδειξε την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ σχέση, που είναι ανάγκη να δυναμώνει, για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και την κάλυψή τους.

Δυνατό χτύπημα στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής να συμπαρασταθούν με δική τους πρωτοβουλία στους μαθητές τους έδωσε το Υπουργείο, με εγκύκλιο που εξέδωσε, με διάθεση του Ειδικού Εκπ/κού Προσωπικού στα ΚΕΣΥ. Η μεθόδευση αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη λίστα αναμονής των παιδιών, με ημίμετρα. Μια λίστα, που φυσικά προϋπήρχε της πανδημίας, λόγω της υποστελέχωσης των ΚΕΣΥ. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για την παγίωση αρνητικών αλλαγών στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, τη μετακίνηση του προσωπικού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Πιστεύουμε το Υπ. Παιδείας σαρώνει κάθε δικαίωμα στη σταθερή εργασία και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον την εργασιακή περιπλάνηση και την αβεβαιότητα για το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Η διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα να μη διορίζουν το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης έχει σαν αποτέλεσμα κάθε άλλη πρόταση να είναι ημίμετρο, που τελικά βαίνει σε βάρος των πραγματικών αναγκών των ίδιων των παιδιών.

Επίσης, το Υπ. Παιδείας παρά τις δυναμικές αντιδράσεις εκπαιδευτικών – γονιών  – μαθητών  ενάντια στην μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, προχώρησε σε έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1859-15/5/2020) επικυρώνοντας πλέον τη δυνατότητα να μπαίνουν κάμερες στις τάξεις με σκοπό την on – line αναμετάδοση του μαθήματος!

Προσπαθούν να δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα πιέσεων και εκβιασμών προς τους εκπαιδευτικούς ώστε στην πράξη το «δύναται» να γίνει υποχρεωτικό.

Διαβεβαιώνουμε ότι:

Δε δύναται ούτε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή να αντικατασταθεί

ούτε θα διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας να γίνουν αντικείμενα παρακολούθησης.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλυφθούν τόσο οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, όσο και οι διαχρονικές ελλείψεις που βασανίζουν την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή, που η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι υπολείπονται των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν.
  • Πλήρης στελέχωση των ΚΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Ίδρυση και λειτουργία όλων των ειδικών δομών (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης) ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των συναδέλφων, που ξεκινούν τη διαδικασία των αξιολογήσεων (ατομικά μέσα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, καθαριότητα χώρων κ.τ.λ.) με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης.

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤΙΣ 14.00.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ