ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ  ΤΗΣ ΔΑΚΕ  ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιώργος Κουκούλης εκπαιδευτικός

Τα σχολεία έκλεισαν , οι διακοπές ξεκίνησαν και αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα , με καθαρό μυαλό και ηρεμία σκέφτομαι τα γεγονότα που ταλανίζουν τη ΔΑΚΕ Λάρισας. Το Δεκέμβριο  2019 η ΔΑΚΕ Λάρισας  αναδεικνύεται νικήτρια στις τοπικές εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας  με ποσοστό 45% , εκλέγοντας 4 συμβούλους.

Μεγάλη νίκη που καταξιώνει τις θέσεις τις ΔΑΚΕ στη συνείδηση των εκπαιδευτικών της Λάρισας.

Και ενω όλα δείχνουν ότι η παράταξη , κυρίαρχη στο χώρο , θα δώσει τον καλύτερο εαυτο της για την επίλυση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών, σκάει σαν κεραυνός εν αιθρία  το πρόβλημα  ποιός από τους εκλεγμένους θα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της ΕΛΜΕ Λαρισας.

Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές τη θεση διεκδικούσε (με άγραφη συμφωνία) ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος σύμβουλος της ΔΑΚΕ.

Τώρα όμως υπάρχει και δεύτερος σύμβουλος που διεκδικεί τη θέση.

Μάχη λοιπόν για την καρέκλα του Προέδρου; ή

Μάχη για το ποιοι θα ηγηθούν της παράταξης;

Μου είναι αδιανόητο να καταλάβω οτι για τις προσωπικές φιλοδοξίες 2 εκλεγμένων  η παράταξη χωρίζεται  σε δυο στρατόπεδα.

Αυτών που πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστεί το εθιμικό για αυτή τη χρονιά και να είναι υποψήφιος ο πρώτος σε σταυρούς και για την επόμενη χρονιά να αποφασιστεί στα αρμόδια όργανα ο τρόπος με τον οποίο θα  επιλέγεται ο υποψήφιος για να διεκδικήσει τη θεση του προέδρου και

Αυτών που πιστεύουν ότι πρέπει με ψηφοφορία να επιλέγει ποιός από τους 2 υποψηφίους θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου.

Ανυποχώρητες και δύο πλευρές με εκατέρωθεν ανακοινώσεις (πολύ σκληρές), με διαγραφές μελών. Μια εικόνα που απαξιώνει τη ΔΑΚΕ στη συνείδηση των εκπαιδευτικών. Οτι κερδήθηκε με αγώνες και ομοψυχία κινδυνεύει να χαθεί.

Έτσι λοιπόν ξεκινά μια μάχη για το ποια πλευρά θα επικρατήσει και θα είναι στην ηγεσία της ΔΑΚΕ Λάρισας. Με τη μεσολάβηση της Κεντρικής ΔΑΚΕ και μέσα απο μια αμφιλεγόμενη Γενική συνέλευση (όπου προέκυψε το πρόβλημα για την έλλειψη μητρώου μελών) νομιμοποιείται η πλευρά των συναδέλφων που ήθελαν να επιλέγει με ψηφοφορία ο υποψήφιος.

Η άλλη πλευρά συνεχίζει τις αντιδράσεις , δεν αποδέχεται όλα όσα έχουν γίνει και παρόλο που κάνει προσπάθειες για να βρεθεί λύση , όλα δείχνουν πώς οδηγείται η παράταξη στη διάσπαση.

Σε μια περίοδο που συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης,  πρέπει να είμαστε ενωμένοι , γιατι διαφορές επι των αρχών  της ΔΑΚΕ δεν υπάρχουν. Οι  προσωπικές φιλοδοξίες θεμιτες αλλά τελικοί κριτές όλων ολοι οι συνάδελφοι που τιμούν με την ψήφο τους τη ΔΑΚΕ.

Ελπίζω οτι έστω και την τελευταία στιγμή θα λειτουργήσει η λογική, θα ξεχάστουν οι σκληρές ανακοινώσεις,  οι προσωπικές φιλοδοξίες θα παραμεριστούν για το συμφέρον  τής παράταξης και την επίτευξη των στόχων.

Κανω λοιπον έκκληση σε όλους και ειδικά στο συμβούλιο  της Τοπικής Επιτροπής να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος.

Ενέργειες που δεν θα έχουν προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς και δηλώσεις μετανοιας – συγνώμης.

Διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων δεν γίνεται με προαπαιτούμενα αν το ζητούμενο είναι η ενωμένη ΔΑΚΕ.

Προτείνω λοιπόν να υπάρχουν  δύο προϋποθέσεις:

1) για τη συμμετοχή στην ΔΑΚΕ υποχρεωτική εγγραφή στο μητρώο μελων της ΔΑΚΕ.(Προτείνω τη δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου μελών και τη δυνατότητα  ηλεκτρονικης εγγραφής και πληρωμής συνδρομής)

2)την πραγματοποίηση Γενικής συνέλευσης στο 1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, οπου με δημοκρατικές διαδικασίες και τήρηση του καταστατικού να λυθούν όλα τα προβλήματα.

Σας κούρασα προφανώς και όλοι θα λέτε τι θέλει και ασχολείται καλοκαιριατικα.

Όμως πιστεύω οτι τώρα είναι η ώρα για να  παρθούν αποφάσεις. Το Σεπτέμβριο θα είναι πολυ αργά. Εκτός και έχει ήδη έχει αποφασιστεί, για να γίνει το ξεκαθάρισμα, οπότε εγω είμαι ρομαντικός και αιθεροβαμων.

Ο καθένας με ψυχραιμία και λογική ας αναλάβει τις ευθύνες του για τα όποια αποτελέσματα θα υπάρξουν από τις αποφάσεις του.

Καλό καλοκαίρι σε όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ