ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΥΡΝΑΒΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Νέα διάσταση παίρνει πλέον το θέμα της δημοπρασίας για την εκποίηση του ακινήτου της Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο, αφού σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε και στο paidis.com ομάδα Τυρναβιτών κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα ζητώντας του να παρέμβει για το θέμα της πώλησης αλλά και για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο ναό.

Στην επιστολή – αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, οι “αγωνιούντες Τυρναβίτες” όπως υπογράφουν ζητούν από τον κ. Εισαγγελέα να επέμβει επισημαίνοντας ότι μπορεί να εξοφληθεί το χρέος του ναού μέσα από ρύθμιση χρέους και αν αυτό δεν είναι δυνατό για το συνολικό ποσό τότε να εκποιηθεί ένα άλλο μικρής αξίας ακίνητο.

Η επιστολή με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου συνοδεύεται από 8 υπογραφές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Εν τω μεταξύ στο θέμα της πώλησης του ακινήτου της Φανερωμένης επανέρχεται η εφημερίδα “ΑΓΩΝΑΣ” της Λάρισας η οποία απευθύνει και πάλι ερωτήματα αναμένοντας απαντήσεις:

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα παρακάτω:

“Η εφημερίδα μας μετά από έρευνα, έγραψε αυτό που διαπίστωσε και ήταν η γενική γνώμη και η επιθυμία των κατοίκων Τυρνάβου. Να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια, να γίνει έρευνα να αποκαλυφτούν οι αυτουργοί, να επιστρέψουν τα χρήματα, και να δοθούν οι υπάιτιοι στη Δικαιοσύνη. Και για το χρέος στην έσχατη ανάγκη να πωληθεί κάποιο άλλο ισόποσο ακίνητο, και όχι αυτό που αντιπροσωπεύει το τετραπλάσιο του χρέους!
Τότε θέσαμε μερικά ερωτήματα στην Μητρόπολη. Αν η Διακήρυξη της εκποίησης του εκκλησιαστικού ακινήτου ήταν νόμιμος; Αλλά, απάντηση δεν πήραμε.
Σήμερα επανερχόμαστε και τους ΡΩΤΑΜΕ:
1) Υπήρχε εκκλησιαστικό Συμβούλιο τον Ιούνιο μήνα στο ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης;
2) Η απόφαση αριθ. 3/18/6/2020 από ποιο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπογράφηκε; Διότι στη Διακήρυξη έχει μόνο την υπογραφή του Προέδρο της.
3) Η απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου που έγινε 4 ημέρες μετά και έχει αριθ. 3/22/6/2020 ήταν σε απαρτία και ομόφωνη;
4) Υπάρχει έγγραφο προς την οικονομική εφορία, για την εκτίμηση του ακινήτου, και ποια ήταν η απάντησή της;
5) Εδώ είχαμε δύο διαφορετικές τιμές στην εκτίμηση την πρώτη με τιμή εκκίνησης 2000 ευρώ τ.μ. και μετά έγινε 2600 ευρώ το τ.μ. και πότε συνεδρίασαν τα Μητροπολιτικά Συμβούλια για να αλλάξουν την τιμή; Και ποιανού ήταν η εισήγηση;
6) Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος που επικαλείστε, το άρθρο 47 παρ. 1 ορίζει: « Τα εκκλησιαστικά ακίνητα, επί τω οποίων έχουν ανεγερθεί οικοδομαί…,εκποιούνται λόγω προφανούς ωφέλειας, κατόπιν αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., εκδιδομένης τη προτάσει του οικείου Αρχιερέως». Υπάρχει α) Τέτοια πρόταση του Μητροπολίτη προς την Δ.Ι.Σ.; β) Ποια είναι η ωφέλεια από την πώληση; Και γ) Πότε απάντησε η Δ.Ι.Σ., τι ημερομηνία έχει, και τι λέει;
7) Ο Κανονισμός 8/1979 περί ιερών ναών ( επίσης τον αναφέρετε) ,άρθ. 16 παρ. 1 αναφέρει: «Πάσα εκμίσθωσις ακινήτου του Ι. Ναού γίνεται δια διαγωνισμού μετά της περί τούτου διακηρύξεως βάσει όρων συντεταγμένων υπό του οικείου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και εγκεκριμένων υπό του οικείου Μητροπολιτικού Συμβουλίου…η διεξαγωγή δε του διαγωνισμού ενεργείται ενώπιον του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου…» Παρ.4 του ιδίου άρθρου, « Πάσα εκποίησις ακινήτου ή κινητού Ι.Ναού,… γίνεται δια δημοπρασίας μετά προηγουμένην εκτίμησιν της αξίας αυτών, μη απέχουσαν εξαμήνου από της ημέρας της δημοπρασίας. Αρχουμένης ή αδυνατούσης της Οικ. Εφορίας να ορίση εκτιμητήν, το Μητροπολιτικόν Συμβουλιον ορίζει τριμελή επιτροπήν κατά την κρίσιν του, η οποία προβαίνει εις την σχετικήν εκτίμησιν…Τα πρακτικά της δημοπρασίας υπογραφόμενα υπό του ενεργήσαντος ταύτην εκκλησιαστικού συμβουλίου ως και υπό του τελευταίου πλειοδότου…»
Όλες αυτές η διαδικασίες, και πιθανόν και άλλες τηρήθηκαν για να προχωρήσετε στην εκποίηση του Εκκλησιαστικού ακινήτου;
Ας μην ξεχνούν οι εμπλεκόμενοι ότι τα Βακούφικα ΄΄εκδικούνται΄΄, άς μη πάμε παλαιά, διότι πρόσφατα έχουμε το ακίνητο της Βουλιαγμένης στην Αθήνα που έγινε στις 15/6/2009 και όχι για πολύ μεγάλο ποσό αλλά για 14000 ευρώ. Και φέτος εγκαλούνται ο αρχιεπίσκοπος ως και αρκετοί από την Οικονομική Υπηρεσία της αρχιεπισκοπής, για τα αδικήματα απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, άμεσης συνέργειας σε απιστία και ψευδούς βεβαίωσης.
Μάθαμε ότι υπάρχει και παρέμβαση από κατοίκους του Τυρνάβου, Εμείς περιμένουμε και θα επανέλθουμε”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ