«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Αγωνία για τα κρεβάτια σε ΜΕΘ και κλινική covid-19 ενόψει της αναμενόμενης ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Στα όρια τους βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα νοσοκομεία της Λάρισας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στον νομό και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ η αυξημένη επιτήρηση (επίπεδο 3) που ξεκινά επισήμως από την Παρασκευή σήμανε συναγερμό όσον αφορά στον επανασχεδιασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κύμα κρουσμάτων βρίσκει τα νοσοκομεία υπό πίεση, ενώ τουλάχιστον προς το παρόν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια τόσο στις ΜΕΘ όσο και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, αλλά και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την υποδοχή των ασθενών.

Ενδεικτικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στην κλινική covid-19 νοσηλεύονται 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 8 κλινών, ενώ στη ΜΕΘ παραμένουν 4 ασθενείς, με τις υπολειπόμενες διαθέσιμες κλίνες να είναι τρεις.

«Υπάρχουν ακόμη κρεβάτια για να κάνουμε τη δουλειά μας», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση υγειονομικού, που μιλώντας στο paidis.com δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης επιπλέον χώρων με το κλείσιμο κλινικών ή και την αναστολή χειρουργείων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η διενέργεια rapid test, τουλάχιστον όσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (νοσοκομείο αναφοράς), με το θέμα να αναμένεται να απασχολήσει και την έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Εκτίμησή μας είναι πως τις αμέσως επόμενες μέρες οι ανάγκες για νοσηλείες και επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ θα αυξηθούν δραματικά», τόνισε έγκυρη ιατρική πηγή, αφού όπως όλα δείχνουν το «πορτοκαλί» της αυξημένης επιτήρησης οδηγεί «στα κόκκινα» τα νοσοκομεία της Λάρισας.

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ RAPID TESTS

Αίσθηση εξάλλου προκαλεί το γεγονός πως παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες για συμμετοχή στη μάχη κατά του κορωνοϊού των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ δεν έχει έχει γίνει ακόμη η πραγματική τους ένταξη στο όλο σύστημα αφού πριν από 2 – 3 μέρες υπογράφηκε η σύμβαση της 5ης ΥΠΕ με την εταιρεία που θα μεταφέρει τα δείγματα στο Πανεπιστημιακό για τον έλεγχό τους.

«Η κατάσταση είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, καθώς σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ επί της ουσίας δεν παίρνονται δείγματα, ενώ τα περιστατικά στέλνονται στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνσή τους», ανέφερε υγειονομικός.

Ο ίδιος μιλώντας στη σελίδα για τα rapid tests πρόσθεσε πως δεν αποτελούν την πλέον αξιόπιστη λύση, ωστόσο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας για την εικόνα που δίνουν μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού, κάτι όμως που με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα στην παρούσα φάση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ RAPID TESTS

Όλο και πιο κοντά στη χρησιμοποίηση τεστ για τη γρήγορη ανίχνευση του ιού βρίσκονται τα νοσοκομεία της Λάρισας, με τα γνωστά ως rapid tests να αποτελούν θέμα συζήτησης που απασχολεί τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τους βιοπαθολόγους πρόκειται για τεστ που σε αντίθεση με τα μοριακά εξασφαλίζουν γρηγορότερη ανίχνευση, ενώ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία αφορά τα αντισώματα (παλαιά ή νέα) και η δεύτερη το τεστ αντιγόνου.

Στην πρώτη περίπτωση η εξέταση γίνεται με ορό αίματος μέσης ευαισθησίας που αναγνωρίζει το 60% των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα. Πραγματοποιείται ωστόσο καθαρά για επιδημιολογικούς σκοπούς ώστε να γίνει γνωστό αν κάποιος έχει περάσει την COVID-19 ή όχι και χρειάζεται 15-20 λεπτά.

Η δεύτερη κατηγορία (τεστ αντιγόνου) χρειάζεται επίσης 15-20 λεπτά και πραγματοποιείται με ρινικό ή φαρυγγικό τρόπο (με μπατονέτα), ενώ σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς η αξιοπιστία του συγκεκριμένου τεστ πλησιάζει το 80%.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ