ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Η κατάσταση στο μέτωπο της υγείας και η προστασία της υγείας των εργαζομένων απασχόλησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ζητώντας στήριξη του ΕΣΥ και επικεντρώνοντας στην εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γ. Σκόκας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί με το δεύτερο κύμα πανδημίας να χτυπά τη χώρα, στρέφοντας τα πυρά του ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, την ώρα που δεν γίνονται μαζικά τεστ για την προστασία των εργαζομένων», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΛ, κάνοντας λόγο για μπαράζ καταγγελιών για την εμφάνιση κρουσμάτων σε δομές υγείας, εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων, αλυσίδα του εμπορίου κλπ.

“Οι συνάδελφοι σε χώρους δουλειάς είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτιμούμε πως αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που ξεφεύγει διαρκώς παραπέρα . Καθημερινά πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνεται καθώς δεν γίνονται test , συστηματικοί καθημερινοί έλεγχοι. Η κυβέρνηση μιλάει για τέστ που γίνονται σε πλατείες και δεν κάνει τεστ  στους χώρους δουλειάς όπου βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Σε όσες περιπτώσεις γίνονται  έχουμε πολλές καταγγελίες πως η εργοδοσία προσπαθεί το κόστος ακόμη και για αυτό να το φορτώσει στους εργαζόμενους.

Είναι πολύ ανησυχητικό πως με όλη αυτή την έκρυθμη κατάσταση δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση  ενημέρωση με το σταγονόμετρο για το αν υπάρχουν κρούσματα σε χώρους εργασίας στην βιομηχανία, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία ουσιαστική εικόνα, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Παρότι η υπηρεσία αυτή προβλέπεται με βάση και την σχετική ΠΝΠ ως ένας από τους βασικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (μαζί με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ.α) για την εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων και οδηγιών του ΕΟΔΥ στους χώρους δουλειάς, στην πράξη όμως ουσιαστικά αυτό δεν συμβαίνει .

Είναι χαρακτηριστικό πως ως υπηρεσία  από τον νόμο δεν έχει καμία εμπλοκή στα όποια τεστ covid-19 γίνονται σε εργασιακούς χώρους και καμία   ενημέρωση για τα αποτελέσματά τους . Δεν γίνεται καμία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στην υπηρεσία για την εικόνα που υπάρχει σε χώρους δουλειάς, εάν και που έχουν εντοπιστεί κρούσματα κα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί παρέμβει ούτε στην διαδικασία εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα σε χώρο δουλειάς. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται με αποκλειστική ευθύνη του γιατρού εργασίας της συγκεκριμένης επιχείρησης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν (πάνω από 50 άτομα). Ουσιαστική και δια ζώσης επίβλεψη δεν υπάρχει ούτε από τα αντίστοιχα τοπικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Επομένως γνωρίζοντας πως λειτουργούν τα πράγματα στο χώρο εργασίας, αυτή η κατάσταση προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ανησυχία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων”, υπογράμμισε ο κ. Σκόκας, αναφέροντας ενδεικτικά πως για τον νομό Λάρισας υπάρχουν 5 υπάλληλοι-ελεγκτές για ένα πλήθος τουλάχιστον 4500 επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό.

Τα μέλη της διοίκησης επανέλαβαν το αίτημά τους για επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία», ενώ το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να γίνει άμεση αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού, με μαζικούς ελέγχους σε, όπως εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε οίκους ευγηρίας σε σχολεία ,σχολές, πανεπιστήμια κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2. Όπου εντοπίζονται κρούσματα να γίνονται άμεσα απολυμάνσεις με τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες σκευάσματα.

Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

Να ενταθούν οι έλεγχοι από του ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας, Υγειονομικό της περιφέρειας κ.ά) στους χώρους δουλειάς, με την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μηχανισμών αυτών.

Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές κι ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).

Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων κρουσμάτων που μπαίνουν σε κατ’οίκον νοσηλεία, σε καραντίνα.

Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς , στα δικαιώματά των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κλπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους .

Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων υποδομών που μπορεί να αξιοποιηθεί, για να μπει σε εφαρμογή για να αναχαιτιστεί η έξαρση της Πανδημίας.

Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, Κ.Υ.».

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ