ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ-ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με τη παρούσα ανακοίνωση και ύστερα από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στη πόλη , συγκαλέστηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο , με θέμα την μετεγκατάσταση της φιλαρμονικής του Δήμου με όλη τη περιουσία της, του συλλόγου και των μουσικών εργαστήριων αυτού σε άλλο χώρο. Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στη πόλη του Τυρνάβου για τη κάλυψη των αναγκών.
Σαφώς και αρχικά δεν υπήρξε διαφωνία, καθώς η κάλυψη των βρεφών είναι αναγκαία.
Η αρχική πρόταση ήταν να μεταφερθεί όλη η δομή της φιλαρμονικής στο κατάστημα που βρίσκεται στο χώρο του χαμάμ. Πρόταση την οποία αρνήθηκε εξαρχής ο μαέστρος της φιλαρμονικής, καθώς ο χώρος βρίσκεται εκτός κοινωνικού ιστού και δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση. Ύστερα λοιπόν από προφορικές αλλά και προσωπικές συναντήσεις του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Ιωάννη Κόκκουρα, του αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Κατσαρού Χριστόφορου, του προέδρου του συλλόγου κ. Ζαχαρακούλη Νικολάου και του μαέστρου της φιλαρμονικής κ. Σαμαντζή Θέμη, συζητήθηκαν όλες οι επιλογές χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Το σημερινό δημοτικό κτήριο που στεγάζει τη φιλαρμονική και το σύλλογο εκτελεστών από το 1999 θεωρήθηκε απ τη τότε δημοτική αρχή ως ο καταλληλότερος χώρος στέγασης της φιλαρμονικής. Το συγκεκριμένο κτήριο , παρά τον αρχικό του σχεδιασμό και την ανέγερση του το 1993, στεγάζει τη φιλαρμονική, το σύλλογο με τα μουσικά εργαστήρια και τα συνολικά 150 μέλη του τα τελευταία 21 χρόνια. Πέντε διαφορετικές δημοτικές αρχές γνωρίζανε το θέμα και πράξανε αναλόγως. Από το 2016 και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το κτήριο έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο για τη καλύτερη λειτουργία της φιλαρμονικής .
Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες και με τη σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής προκύπτει το εξής: η προηγούμενη δημοτική αρχή έλαβε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε και εντάχθηκε σε χρηματοδότηση η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού σε άλλο δημοτικό κτήριο.
Για το λόγο αυτό, αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων σε άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, την μη κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της φιλαρμονικής, την διαφύλαξη των ιστορικών αντικειμένων (όργανα από το 1964, στολές κλπ) ο σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του δεν δέχεται την μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο.
Ζητάμε το θέμα να τεθεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης όπου και θα δεχτούμε την όποια απόφαση αυτού.
Προβλήθηκε από Θέμης στις 12 Δεκέμβριος 2020 - 11:16 μ.μ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ