ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΧ. ΠΑΝΤΟΛΦΗ

Κοσμούσαν την παλιά αγορά (ψαράδικα) και βρίσκονταν από το 1991 στον Βόλο για συντήρηση – Για “φωτεινή μέρα για την πόλη” έκανε λόγο ο Μ. Χαρακόπουλος που συνέβαλε στην προσπάθεια του δήμου

Στην Λάρισα, βρίσκονται από χθες το μεσημέρι, οι περίφημες τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη, που κοσμούσαν την παλιά αγορά της πόλης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Αγ. Μπλάνα. Οι τοιχογραφίες βρίσκονταν από το 1991 στην τότε Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, απ’ όπου επέστρεψαν στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου.

Στο Διαχρονικό βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος με παρέμβασή του στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη συνέβαλε για την γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών επιστροφής στην Λάρισα, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Σάπκας, η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και ο γνωστός Λαρισαίος γιατρός και ο ιστοριοδίφης Νικ. Παπαθεοδώρου, όπου τους  υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποτοιχίσεις των έργων του Μιχάλη Παντόλφι έγιναν το καλοκαίρι του 1978 από την παλιά αγορά προκειμένου να ακολουθήσει η κατεδάφιση των κτισμάτων.  Τα έργα παραδόθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και το 1991 μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, δεδομένου ότι τότε  το Λαογραφικό Μουσείο δεν διέθετε τμήμα συντήρησης.

Από το 2016 και μετά η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, με σειρά εγγράφων και ασκώντας συστηματικά πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους σχετικούς φορείς ζητούσε την επιστροφή των έργων στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, προκειμένου μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης να επιστραφούν στο Δήμο.

Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Σήμερα είναι μια φωτεινή, μια καλοκαιρινή μέρα, εν μέσω χειμώνα, για την πόλη της Λάρισας. Ο επαναπατρισμός μετά από 42 χρόνια των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου του μεσοπολέμου Μιχαήλ Παντόλφη είναι ένα ιστορικό γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνέβαλα στην προσπάθεια του δήμου, προκειμένου να έχει αίσιο τέλος το μακρύ αυτό ταξίδι της επανόδου στη Λάρισα των τοιχογραφιών του “Θεοφίλου της Λάρισας”, όπως προσφυώς τον αποκάλεσε ο “ληξίαρχος” της πόλης Νίκος Παπαθεοδώρου». Τα παραπάνω τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δηλώσεις του με αφορμή την έλευση στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας των τοιχογραφιών Παντόλφη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε θέσει με ερώτησή του στις 16.12.20 στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη το αίτημα της επιστροφής των τοιχογραφιών από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας στον Βόλο -όπου το 1991 μεταφέρθηκαν προς συντήρηση- στη Λάρισα, με δεδομένο ότι η πόλη διαθέτει ήδη από το 2014 ένα εξαιρετικών προδιαγραφών Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, όπου μπορούν να εκτεθούν στο κοινό.

Στις 30.12.20 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού, με αποκλειστικό θέμα την μεταφορά των τοιχογραφιών Παντόλφη στην πόλη όπου ο λαϊκός ζωγράφος δημιούργησε στην περίοδο του μεσοπολέμου. Η κ. Μενδωνη δεσμεύτηκε για τον «επαναπατρισμό του Παντόλφη», ο οποίος έλαβε χώρα πριν παρέλθει μήνας!

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακοπουλος ευχαρίστησε «την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα άμεσα αντανακλαστικά της, έδειξε κατανόηση από την πρώτη στιγμή που της έθεσα το θέμα, κινήθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε και πάλι στην πόλη της Λάρισας τις τοιχογραφίες -μετά από το μακρύ αυτό ταξίδι των 42 χρόνων, από το 1978 που αποτοιχίστηκαν από τα παλιά ψαράδικα- και νομίζω ότι προσθέτουν στο πολιτιστικό απόθεμα, στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και των υπολοίπων έργων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτεθούν στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο της πόλης, να γίνουν κτήμα της πόλης, και να έχει την ευκαιρία ο Λαρισαίος -και όχι μόνο- να μπορέσει να τα χαρεί».

Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες του Δήμου που ξεκινούν από την πρώτη θητεία απέδωσαν καρπούς και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Χαρακόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά του στην προσπάθεια του επαναπατρισμού. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μπορέσουμε να εκτεθούν στους Λαρισαίους και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απολαύσουν την ομορφιά του παλιού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια αναφέρθηκε στις διαδικασίες συντήρησης που θα ακολουθηθεί, ενώ η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φ. Καλοκαιρινού τόνισε ότι η επιστροφή των τοιχογραφιών αποτελούσε και διακαή πόθο του ζεύγους Γιώργου και Λένας Γουργιώτη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com