Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ!

Ερώτηση για το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , που ξεσήκωσε τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών στο νομό Λάρισας και σε όλη τη χώρα, κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της,  προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, επισημαίνοντας τα εξής :

« Το νομοσχέδιο, που κυκλοφόρησε, ως πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει ήδη ξεσηκώσει τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών στη Λάρισα και στη χώρα και οι οποίοι επισημαίνουν, ότι ενώ δεν αντιμετωπίζονται τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών, προωθούνται ρυθμίσεις που μετατρέπουν τις λαϊκές αγορές σε υποκαταστήματα εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, εστιάζει στα κύρια σημεία του ν/σ που αναθέτει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες, να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.

Επίσης, οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι τις  θέσεις που κατέχουν τόσα χρόνια, τις χάνουν και ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης δηλαδή βγάζει τις θέσεις τους στο σφυρί, ενώ καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια) και εξαιρεί την συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και σχεδιασμούς.

Όμως, ο θεσμός των λαϊκών αγορών είναι σημαντικός για την απευθείας διάθεση των παραγωγικών προϊόντων στους καταναλωτές και οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση, για να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα που υφίστανται.

Εν προκειμένω, προωθούνται επιλογές που πλήττουν παραγωγούς, επαγγελματίες, αλλά και καταναλωτές.

Κατόπιν αυτών, ρωτάμε ευθέως τους κκ Υπουργούς αν επιμένουν στο σχέδιο νόμου που προκαλεί εύλογα την αντίδραση όλων και αν προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγών και επαγγελματιών για την προώθηση σοβαρών και συναινετικών λύσεων»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ