Κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Θέλοντας να στείλει μήνυμα προς τους κατοίκους της ευρύτερη περιοχής του Τυρνάβου ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας και ένας από τους ανθρώπους που έχουν μελετήσει σε βάθος το ρήγμα του Τυρνάβου, κ. Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο paidis.com, ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει και στο παρελθόν σεισμούς με μεγαλύτερο μέγεθος το 6,3° της κλίμακας Ρίχτερ, ίσους δηλαδή με τον σημερινό σεισμό που τελικά είναι 6,3° R.

“Το μέγιστο μέγεθος που έχει δώσει το ρήγμα του Τυρνάβου είναι 6,3° R, αυτό σημαίνει ότι σήμερα το συγκεκριμένο ρήγμα εξάντλησε το σεισμικό του δυναμικό”, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαζάχος.

Οπως τόνισε είναι αδιανόητο κάποιοι να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις περί της εκδήλωσης  νέων μεγαλύτερων σεισμών από αυτών των 6,3 R, και ξεκαθάρισε ότι αναμένεται μία συνεχής μετασεισμική ακολουθία που θα δώσει και μεγάλους μετασεισμούς. Γι’ αυτό όπως εξήγησε καλό είναι οι κάτοικοι γύρω από το επίκεντρο σε Δαμάσι, Τύρναβο, χωριά Ελασσόνας και Λάρισα να αποφύγουν να μπούνε μέσα στα σπίτια τους, κυρίως αν είναι παλιά και δεν έχουν μεγάλη αντισεισμική θωράκιση.

Οπως εξήγησε αν ένα σπίτι είναι από μπετόν, σύγχρονης κατασκευής με τους προβλεπόμενους δείκτες αντισεισμικής προστασίας και δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα τότε δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι για τις επόμενες ημέρες τα σχολεία θα πρέπει λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας να παραμείνουν κλειστά κυρίως στο νομό Λάρισας και στους γειτονικούς νομούς.

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου μεγαλύτερου σεισμού ξεκαθάρισε ότι υπάρχει το απίθανο σενάριο ενεργοποίησης άλλου γειτονικού ρήγματος που μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά αυτό παραμένει ένα απίθανο σενάριο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ