ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ LOCK DOWN ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ

Η κόπωση των πολιτών από τα διαρκή περιοριστικά μέτρα και η ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται πως οδηγούν στην απόφαση για χαλάρωση του lockdown. Τα επιδημιολογικά δεδομένα ωστόσο «φρέναραν» προσωρινά τις εξελίξεις, καθώς η προγραμματισμένη για χθες σύσκεψη των ειδικών αποφασίστηκε να γίνει την Παρασκευή, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κορύφωση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ήδη ξεπέρασε τους 600 και ο δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε στο 12,3%.

Γεγονός είναι πάντως ότι δρομολογείται η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για τη σταδιακή απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, δεδομένου επιπλέον ότι οι αυστηροί περιορισμοί που ούτως ή άλλως ισχύουν αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάποιο πρακτικό αντίκτυπο στους επιδημιολογικούς δείκτες και άρα δεν υπάρχει λόγος να διατηρούνται και να εντείνουν την κόπωση και τον εκνευρισμό των πολιτών. Την ίδια στιγμή, η πορεία των εμβολιασμών και η επιτάχυνση των ρυθμών τους που έχει θετικό αποτύπωμα στις νοσηλείες (σ.σ.: είτε απλές εισαγωγές σε νοσοκομεία είτε εισαγωγές στις ΜΕΘ αφορούν όλο και λιγότερους πολίτες άνω των 75 ετών που έχουν εμβολιαστεί) συνηγορεί με τη σειρά της στη χαλάρωση των μέτρων.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι από την επόμενη Δευτέρα (22/3) θα επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής με τη γνωστή μέθοδο των προκαθορισμένων ραντεβού. Θ’ ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα (29/3) το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και των ραντεβού στα καταστήματα (click in shop), ενώ έως το Πάσχα – πιθανότατα στις 12 ή στις 19/4 – αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ερωτηματικό παραμένει έτσι τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, με το πλέον πιθανό σενάριο ν’ αφορά την επαναλειτουργία τους διά ζώσης τον Απρίλιο και παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες.

Θεωρείται βέβαιο επίσης ότι θα καταργηθεί η «απογευματινή» απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και θα υπάρξει επιστροφή στο σύστημα που ισχύει και για τις καθημερινές (9 το βράδυ με 5 το πρωί), αλλά και η «απελευθέρωση» των μετακινήσεων με τον κωδικό 6 που σήμερα γίνονται μόνο με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο, δηλαδή σε άλλη περιοχή από κοντινή του τόπου κατοικίας. Σημειώνεται ότι για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα ισχύσει το SMS στο 13032, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα υπάρχει χρονικό όριο (π.χ. τρίωρο) ή χιλιομετρικός περιορισμός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ