20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Σε μια απ’ τις πιο αιματηρές ημέρες των τελευταίων ετών αναδείχθηκε η Δευτέρα, στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς από το απόγευμα και μετά η κατάσταση έγινε έκρυθμη με συνεχή ανταλλαγή πυρών και δεκάδες θύματα.

Ο τελευταίος απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 20 νεκρούς, εκ των οποίων 9 παιδιά, από αεροεπιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, έχουν τραυματιστεί 65 Παλαιστίνιοι.

Απ’ την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ώρες έπληξαν δύο σημεία εκτόξευσης ρουκετών, δύο στρατιωτικές θέσεις και 8 ενόπλους, ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν απ’ τη Χαμάς μετά την άγρια καταστολή και τον τραυματισμό τουλάχιστον 300 Παλαιστινίων από αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ. Στο Ισραήλ αναφέρεται ότι έχει τραυματιστεί ένας 49χρονος άνδρας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, συνολικά περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα με προορισμό το Ισραήλ. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τούνελ της Χαμάς, σκοτώνοντας αρκετά μέλη της οργάνωσης.

Η αποψινή επίθεση στην Ιερουσαλήμ κλιμάκωσε επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Μπαράζ ρουκετών μετά το τελεσίγραφο

Η Χαμάς είχε δώσει τελεσίγραφο για απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από την παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, έπειτα από τρεις ημέρες συγκρούσεων στο τέμενος Αλ-Άκσα και τον τραυματισμό πάνω από 800 Παλαιστινίων.

Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου επτά ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σύμφωνα με τους Ισραηλινούς με στόχο την Ιερουσαλήμ και την πόλη Μπετ Σεμές, 30 χλμ. μακριά από τα Ιεροσόλυμα. Δεκάδες ρουκέτες επίσης έπεσαν στην Ασκελόν, τη Σντερότ και τις γειτονικές κοινότητες.

Ήχησαν οι σειρήνες και στη συνέχεια διαλύθηκε η πορεία των υπερεθνικιστών Ισραηλινών για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, ενώ οι αρχές εκκένωσαν και την ισραηλινή Βουλή, Κνεσέτ.

Την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες ανέλαβαν από κοινού οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, αναφέροντας ότι είναι η «απάντηση στα εγκλήματα και την επιθετικότητα ενάντια στην Ιερή Πόλη και τη διαρκή κακοποίηση του λαού μας στο Σέικ Τζαρά και το Τέμενος Αλ-Άκσα. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον εχθρό μας που πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του».

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στην επίθεση της Χαμάς πλήττοντας στόχους στο Μπέιτ Χανούν, στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα παραβίασαν την κόκκινη γραμμή» δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Το Ισραήλ θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη. Δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στα εδάφη μας, στην πρωτεύουσά μας, στους πολίτες και τους στρατιώτες μας. Οποιος μας επιτίθεται θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αμπού Χαμζά, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί το Ισραήλ με «ανάλογη απάντηση», γεγονός που αποδεικνύει τον κίνδυνο πλήρους κλιμάκωσης της κατάστασης.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ, κήρυξε περιοχή σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Γάζα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συγκάλεσε σύσκεψη με ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Στο Νότιο Ισραήλ, οι αρχές κάλεσαν όσους ζουν στα σύνορα με τη Γάζα να μείνουν στα σπίτια τους και παραμείνουν σε ασφαλή σημεία έως ότου υπάρξει νέα ειδοποίηση.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι όλα τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Τρίτη, και όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν θα το κάνουν υπό αυστηρά μέτρα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση έχουν σταματήσει τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ της Ασκελόν και τη Μπερ Σέβα, ενώ έχουν κλείσει και πολλοί αυτοκινητόδρομοι.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανέβαλε μεγάλη προγραμματισμένη άσκηση «για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας». Επίσης, εστάλησαν ενισχύσεις ελίτ μονάδων στη λεγόμενη Μεραρχία της Γάζας.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιθέσεις ρουκετών» σχολίασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, σε σύντομες δηλώσεις πριν από τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του.

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες»/ «Είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση» τονίζει και πρσθέτει πως: «Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την ηρεμία, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να αποφύγουν τις βίαιες συγκρούσεις, όπως η υπεύθυνη απόφαση να αλλάξει πορεία η σημερινή παρέλαση».

Δηλώσεις έκανε προηγουμένως και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τη βία στο Ισραήλ και εκφράζοντας την «ανησυχία» της αμερικανικής κυβέρνησης «για την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων αντιπαραθέσεων που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, και της κλιμάκωσης νωρίτερα σήμερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ραμπ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ και σε περιοχές του Ισραήλ.«Η βία στην Ιερουσαλήμ και στη Γάζα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μια άμεση αποκλιμάκωση απ’ όλες τις πλευρές και να σταματήσει η στοχοποίηση των άμαχων πληθυσμών», σχολίασε στο Twitter.

Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος για «ευρεία κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ταραχές «ενέχουν τον κίνδυνο μιας ευρείας κλιμάκωσης». «Η Γαλλία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πρόκληση ώστε να επιστρέψει η ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται εναντίον των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές και τους εποίκους να εισέρχονται στο άγιο Τζαμί (του αλ-Άκσα)», δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αποδίδοντας στις ισραηλινές αρχές «όλη την ευθύνη για τις βιαιότητες».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» καθώς και «για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους», σημείωσε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν μεσολαβήσει για ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο παρελθόν, ήρθαν σε επαφή με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ