ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 14ου ΓΕΛ

Παρουσίασαν στοιχεία για την εικόνα της Λάρισας όπως την περιέγραψαν οι περιηγητές την επαναστατική περίοδο

Ο ερευνητικός όμιλος των μαθητών της Α΄ Λυκείου του 14ου ΓΕΛ Λάρισας, μετά τη συμμετοχή του στο διαδικτυακό μαθηματικό φεστιβάλ, συμμετείχε και στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε στις 14 – 15 Μαΐου η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με θέμα: «Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Το θέμα της εργασίας των μαθητών ήταν: «Η Λάρισα και άλλες περιοχές της  χώρας κατά την επαναστατική περίοδο μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων περιηγητών».

Οι μαθητές  εντόπισαν και μελέτησαν κείμενα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό με αυταπόδεικτη αξία, ιδιαίτερη βαρύτητα και ιστορική σημασία. Στις τάξεις των Ευρωπαίων περιηγητών βρίσκονται επιστήμονες, αρχαιολάτρες, φιλέλληνες αλλά και κοινοί ταξιδιώτες.

Το έργο και οι αφηγήσεις τους άφησε παρακαταθήκη πλούσιο ιστορικό και κοινωνιολογικό υλικό που αφορά θέματα διοίκησης, δομής της κοινωνίας και πράγματα που αφορούν τον καθημερινό δημόσιο και ιδιωτικό βίο των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Είναι βέβαιο ότι τα κείμενα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην ενίσχυση του φιλελληνικού ρεύματος  στην Ευρώπη και στον κόσμο και ενίσχυσε σημαντικά τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την πόλη της Λάρισας τα χρόνια εκείνα που φωτίζουν και αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της πόλης μας κατά την προεπαναστατική περίοδο.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν οι μαθητές Αγγελουσοπούλου Βερονίκη, Αθανασοπούλου Μαρία, Βασιλειάδη Μαρκέλλα, Βλαχοπούλου Ιωάννα, Ζησοπούλου Αγγελική, Ιορδανίδου Μαρία-Χριστίνα, Ιορδανίδου Μαρίνα, Καραγιάννη Εύα, Καραχρήστου Νίκη, Κωστοπούλου Αγγελική-Μαρία, Μπέη Βίκυ, Παπαθανασίου Αλέξανδρος, Ταστάνης Μιχαήλ, Τριανταφύλλου Βασίλης, Φασούλα Ξανθή-Μαρία, Χατζηαναγνώστου Ευτυχία.

Τον συντονισμό και την επίβλεψη της εργασίας είχαν οι εκπαιδευτικοί Κων/νος Καραμπάτσας, μαθηματικός  και Ασπασία Γραβάνη, διευθύντρια του Λυκείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ