ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Η ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία που στηρίζει την κινητοποίηση

Το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών φαντάζει ένα έγκλημα δίχως τέλος.  Όχι γιατί η καύση σκουπιδιών κέρδισε τη λαϊκή συμπάθεια και εμπιστοσύνη. Όχι γιατί γίνεται “επ αγαθώ” της κοινωνίας. Αλλά γιατί η καύση σκουπιδιών συγκροτεί κερδοφόρο στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου και θα προωθείται όλο και περισσότερο όσο θα εντάσσεται στον πόλεμο για τον έλεγχο της ενέργειας από πολυεθνικά μονοπώλια.

Όσο οι κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των τοπικών παραγόντων θεμελιώνουν σε πιο στέρεες βάσεις το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών και όσο οι συνέπειές της αποκαλύπτονται και στους πλέον δύσπιστους, τόσο τα επιχειρηματικά γεράκια προσπαθούν να εξαγοράσουν την κοινωνική σιωπή. Από το περασμένο καλοκαίρι που με αφορμή το συλλαλητήριο της 13ης Ιουνίου και τη βίαιη καταστολή του το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών έλαβε πολύπλευρες κοινωνικές διαστάσεις, η ΑΓΕΤ – Lafarge έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ «φιλανθρωπιών» με μοναδικό της στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων από την κοινωνική πλειοψηφία. Στην προσπάθειά της αυτή «φωτεινοί» αρωγοί επιστημονικοί φορείς, περιφέρεια Θεσσαλίας  και δήμος Βόλου, Μητρόπολή Δημητριάδος και πολλοί ακόμα που πίσω από την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» επιχειρούν να συγκαλύψουν, με τα αντίστοιχα οφέλη, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίoν της υγείας, του περιβάλλοντος και της ελευθερίας.

Το πέπλο σιωπής, αν και μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που περιλαμβάνει από κατασταλτικές μεθοδεύσεις μέχρι «εξαγορές» κοινωνικών συνειδήσεων  και από πληρωμένους κονδηλοφόρους μέχρι επιστημονικοφανείς αναλύσεις, δεν μπορεί να νικήσει την πραγματική βούληση ενός λαού να σταματήσει το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών. Ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών αποκτά πανελλαδικές διαστάσεις και συντονίζεται με τα κινήματα ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη που απειλεί βουνά, νερά, θάλασσες και δάση.

Η πανελλαδική ημέρα δράσης στις 29 Μαΐου ενάντια στην καύση σκουπιδιών είναι η εκδήλωση μιας νέας κλιμάκωσης του αγώνα. Μιας κλιμάκωσης που έχει να αντιμετωπίσει την γενίκευση της καύσης σκουπιδιών μέσω του ΕΣΔΑ που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο. Μιας κλιμάκωσης που οφείλει να πορευτεί σε μία νέα ποιότητα κινήματος ανατροπής κόντρα στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, αλλά και σε λογικές εξορθολογισμού της καύσης σκουπιδιών.

Το ρήγμα που έχει ανοίξει ο πολύχρονος αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, αλλά κυρίως εκείνο που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι το σύνθημα «να φύγει η Lafarge από την πόλη», όχι απλά δεν έχει κλείσει, αλλά κυοφορεί μεγαλύτερες συγκρούσεις για την επιβολή της λαϊκής θέλησης. Δε θα ζήσουμε σε έναν κόσμο επιχειρηματικής χούντας που οι ζωές μας θα καθορίζονται από τους δείκτες κερδοφορίας των πολυεθνικών. Το λόγο για τις πόλεις μας, τις ζωές μας, το υλικό και άυλο περιβάλλον τον έχει η κοινωνική πλειοψηφία και όχι οι manager των εταιριών και του τοπικού κράτους.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών και συμμετέχει και καλεί το λαό της Θεσσαλίας στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Βόλου το Σάββατο 29 Μαΐου στις 12:00.  Η μέρα αυτή θα είναι η αρχή για το ξεδίπλωμα μιας πολύμορφής κινηματικής δραστηριότητας που θα επαναφέρει στην πόλη και σε όλη τη χώρα μια αναμέτρηση νίκης απέναντι στους επιχειρηματικούς κολοσσούς και στο πολιτικό προσωπικό που τους αβαντάρει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ