ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Εισηγητής στο νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης ο Χρ. Κέλλας

«Η οδική ασφάλεια συνιστά προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης. Tα αποτελέσματα του έργου του Κώστα Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι εντυπωσιακά.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ως εισηγητής της πλειοψηφίας, στην ομιλία του, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο πλαίσιο των διπλωμάτων οδήγησης, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προσθέτοντας:

«Την τελευταία διετία στη χώρα μας υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 16% σύμφωνα με τη Eurostat. Καταγράφηκαν 54 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, γεγονός που συνέβαλε στο να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος μείωσης των θανάτων κατά 50% μεταξύ 2010-2020. Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, προκειμένου να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να θέσουμε εις βάθος χρόνου, με αυτοπεποίθηση, τον στόχο υλοποίησης του “Οράματος Μηδέν”».

Ο Λαρισαίος πολιτικός παρουσίασε τους γενικούς άξονες του νομοσχεδίου εστιάζοντας στην εξέταση των υποψηφίων οδηγών, στη στελέχωση των σωμάτων εξεταστών και εποπτών και στις προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η θεωρητική δοκιμασία επικαιροποιείται και μαζί με τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής προβλέπονται μελέτες περίπτωσης από Τράπεζα Θεμάτων.

Στις αίθουσες εξέτασης θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία των υποψηφίων και θα ανιχνεύεται η ύπαρξη κάθε ασύρματης επικοινωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιγραφή.

Στην πρακτική εξέταση οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε διαβαθμισμένη δοκιμασία, κατά την οποία θα διαπιστώνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία του οχήματος, η ικανότητα οδήγησης εντός δικτύου και πραγματοποίησης ελιγμών καθώς και η ευχέρεια οδήγησης με πλοηγό. Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη τοποθέτησης κάμερας καταγραφής της δοκιμασίας, αρχείο της οποίας θα διατηρείται έως και 6 μήνες, ώστε να ελέγχονται οι συνθήκες εξέτασης σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος.

Διευρύνεται το σώμα των εξεταστών, όπου δύνανται να εντάσσονται και μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Κυβέρνησης των κλάδων ΠΕ ή ΤΕ και ΔΕ που θα έχουν εκπαιδευτεί από τον ΕΟΠΠΕΠ. Δημιουργείται σώμα εποπτών, που θα αποτελείται από μέλη της ΕΛΑΣ ή και του Λιμενικού, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τα οποία θα έχουν αρμοδιότητες εποπτείας της εξέτασης και διερεύνησης καταγγελιών.

Για πρώτη φορά λαμβάνεται ολοκληρωμένα μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τους έχοντες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθότι προβλέπεται ειδική εκπαίδευση, εκφώνηση των ερωτηματολογίων και η ύπαρξη διερμηνέα για κωφούς είτε, στην περίπτωση που αυτό χρειάζεται, χορήγηση ειδικής έκθεσης από αρμόδιες κρατικές δομές όπως τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) ή τα ΚΔΑΥ ή τα ΚΕΣΥ.

Για την πρακτική εκπαίδευση των υποψηφίων με κινητικά προβλήματα, προβλέπεται η αξιολόγηση της ικανότητάς τους για οδήγηση και η προετοιμασία τους από δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης, ενώ, επίσης, προσφέρεται επιλογή εξέτασης σε διαφορετική γλώσσα για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά.

Ο Χρήστος Κέλλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δικαίωμα των 17χρονων να αποκτούν άδεια οδήγησης, υπογραμμίζοντας:

«Η άδεια θα χορηγείται υπό δύο προϋποθέσεις:

Θα οδηγούν εντός της περιφέρειάς τους.

Θα συνοδεύονται από άτομο 25 ετών και άνω που έχει αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον προ πενταετίας.

Είναι μία δίκαιη εξέλιξη, δεδομένου ότι τους έχουμε αναγνωρίσει την ωριμότητα να ψηφίζουν στις εκλογές και να καθορίζουν το μέλλον τους. Γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ταχύτερη ένταξη της νέας γενιάς στην κοινωνικοοικονομική ζωή».

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι ανταποκρίνεται στη στοχοθεσία της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και συμβάλλει στην ενίσχυση της οδικής συνείδησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ