ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΕΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Η πρόταση που κατέθεσε ο σύλλογος φίλων των δημοτικών βιβλιοθηκών

Ο Τύρναβος κατέχει σημαντική θέση στην ιστορική εθνική διαδρομή που προηγήθηκε πριν από την Επανάσταση του 1821. Η πόλη του Τυρνάβου ήταν από τις πρώτες στο θεσσαλικό χώρο που αναδείχτηκε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Οι βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες συσσώρευαν κέρδη στους Τυρναβίτες τεχνίτες και εμπόρους, και έφεραν την ανάπτυξη στην πόλη σε κάθε εκδήλωση της ζωής. Στην πόλη κυριαρχούσε συντριπτικά ο ελληνικός / χριστιανικός  πληθυσμός. Δεν υπήρξε καμία πόλη στη Θεσσαλία που να έχει από τα τέλη του 17ου αι. τόσες πολλές εκκλησίες: δεκαέξι (16) ναοί, δύο (2) μονές και πολλά μικρά παρεκκλήσια στις αυλές των σπιτιών.

Η πρώιμη ευρωστία του τόπου έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εκπαίδευση του τόπου. Από το 1655 ιδρύεται το σχολείο στον Τύρναβο και λειτουργεί η περίφημη Σχολή Τυρνάβου, σπουδαίο κέντρο ελληνικής παιδείας, πνευματικής αναγέννησης και εστία του Ελληνικού Διαφωτισμού. Η πλούσια συλλογή της Σχολής, σπάνια χειρόγραφα και  πολλά παλαιά έντυπα βιβλία, φυλάσσονται σήμερα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η πιο λαμπρή περίοδος της Σχολής του Τυρνάβου ταυτίζεται με την προσωπικότητα του δάσκαλου και ιερέα Ιωάννη Πέζαρου (1749-1806). Η θητεία του στη Σχολή ήταν μακροχρόνια. Στα χρόνια του Πέζαρου η Σχολή του Τυρνάβου, γνώρισε περίοδο πνευματικής ευημερίας. Η οργάνωση της Σχολής, το επίπεδο της διδασκαλίας και ο ενάρετος χαρακτήρας του δασκάλου προσέλκυε πολλούς μαθητές από την ευρύτερη περιοχή. Ο Τυρναβίτης δάσκαλος διακρίθηκε για την ακάματη και πολυσχιδή δραστηριότητα. Υπήρξε υπόδειγμα όχι μόνο μεθοδικού εκπαιδευτικού αλλά και ακέραιου παιδαγωγού υπηρετώντας πιστά το σωκρατικό  πρότυπο της ενότητας λόγων και έργων, αληθινά Δάσκαλος του Γένους.

Καρποί του γόνιμου έργου που πρόσφερε ο Ιωάννης Πέζαρος στην παιδεία του καιρού του υπήρξαν οι μαθητές του. Αρκετοί από αυτούς επάνδρωσαν την πρώτη γραμμή της γενιάς που οδήγησε σε ακμή τον Ελληνικό Διαφωτισμό: Κωνσταντίνος Κούμας, Στέφανος Δούγκας, Δημήτριος Αλεξανδρίδης, Διονύσιος Πύρρος, Στέφανος Κομμητάς, Γεώργιος Αυξεντιάδης κα. Το γεγονός αυτό δεν ήταν συμπτωματικό, αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανώτερης εκπαίδευσης και της πνευματικής αναγέννησης που γνώρισε ο θεσσαλικός χώρος, στην οποία  Πέζαρος συνέβαλε αποτελεσματικά.

Με τις παραπάνω σκέψεις  και θέλοντας να συμβάλουμε στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας,

Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης διατυπώνουμε την άποψη και την πρόταση  προς τον Δήμο Τυρνάβου και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία της πόλης να δοθεί το όνομα του  Ιωάννη Πέζαρου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη  και να μετονομαστεί  ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΖΑΡΟΣ”

Η ονοματοδοσία με το όνομα του Ιωάννη Πέζαρου δεν είναι μόνο χρέος απέναντι στην προσφορά του στην γενέθλια πόλη του και στην παιδεία του τόπου. Ανακαλεί στην μνήμη την ιστορία και την πνευματική πορεία του Τυρνάβου. Παράλληλα (πρέπει να) σηματοδοτεί τις συνεχείς προσπάθειες όλων μας για την αναβάθμιση  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως εστία πολιτισμού.  

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ