ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΒΑΣΩΣ ΖΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 48Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Τα μηνύματα που εκφράστηκαν στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη το73, βγαλμένα μέσα από την ψυχή νέων ανθρώπων σε ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν την επταετή περίοδο της χούντας στη χώρα μας, διεκδικώντας την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τη λειτουργία του συντάγματος, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου, την ζωή, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων ανεξαιρέτως, μας προκαλούν κάθε χρόνο μια τέτοια μέρα – 17 του Νοέμβρη – να τα διαβάσουμε ξανά.

Στο σύνθημα των φοιτητών για ‘Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία’ συνοψίζονται οι προσδοκίες και οι αγώνες όλων των δημοκρατών για μια αξιοπρεπή ζωή και βρίσκουν στη φλόγα και το όραμα της νεολαίας την κινητήρια δύναμη για συλλογική δράση και έμπρακτη διεκδίκηση. Με την Παιδεία, την ποιοτική εκπαίδευση, μέσα από νέα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, την ορθή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, καλλιέργεια δεξιοτήτων, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές/τριες να αφυπνίσουν το πνεύμα τους, να ονειρευτούν, να οραματιστούν και να διεκδικήσουν έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο.

Άλλωστε Παιδεία, Δημοκρατία και Ελευθερία είναι αλληλένδετες· καθεμιά προϋποθέτει και λειτουργεί χάριν της άλλης.

Σήμερα, ας μας επιτραπεί να βλέπουμε ως ελληνική κοινωνία τη νεολαία μας, μαθητές και φοιτητές, για τους οποίους πρέπει να κρατήσουμε αναμμένη την φλόγα της ελπίδας και όσο μακρύς και αν δείχνει ο δρόμος – όταν θέλουμε μπορούμε – να ξεπερνούν την όποια κρίση με τον θετικότερο δυνατό τρόπο, μέσα από την εκπαίδευση, την καλλιέργεια αξιών, την αλληλεγγύη, την αποδοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό που τότε λεγόταν απλά με τρεις λέξεις ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η ευθύνη όσων δουλεύουν με την νέα γενιά, με τα παιδιά μας, μεγάλη. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να δουλέψουμε για μια νέα εποχή φωτεινή, αισιόδοξη που θα δώσει στους νέους μας τη δύναμη να πάρουν τις ζωές μας στα χέρια τους και δείχνοντας υγιή αντανακλαστικά να τις οδηγήσουν στο αύριο.
Κι εμείς θα ακολουθήσουμε περήφανοι γνωρίζοντας ότι καταφέραμε να μπολιάσουμε τέτοιους ανθρώπους.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ