ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ AΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Παρέμβαση του δημάρχου Λαρισαίων και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Απ. Καλογιάννη

Η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία, το προηγούμενο διάστημα και παρά την καθολική αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε στην επιβολή τέλους στους Δήμους για την ταφή αστικών αποβλήτων.

Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο «χαράτσι» που φορτώνεται στην Αυτοδιοίκηση και έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας.

Η επιβολή του από 1/1/2022 στους Δήμους, θα επιφέρει είτε την μετακύληση του κόστους ταφής στα νοικοκυριά με αυξήσεις στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, είτε την σημαντική μείωση όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων των υπηρεσιών Καθαριότητας και την περικοπή λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία αυτή τη φορά καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια μακρά περίοδο σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΤΑ από την περίοδο των μνημονίων, τα οποία επιδεινώθηκαν τα χρόνια της πανδημίας.

Πέραν του περαιτέρω οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης η μετακύληση του τέλους ταφής από τηn κυβέρνηση στους Δήμους, είναι και απολύτως άδικη, αφού στην ουσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.

Η Ελληνική Πολιτεία, νομοθέτησε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέτρα, τα οποία όμως είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης των αναγκαίων εγκαταστάσεων και υποδομών, ενώ οι δήμοι δεν έχουν ούτε τη θεσμική, ούτε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοια μεγάλα έργα.

Εάν συνυπολογίσουμε πως το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το δυσοίωνο μέλλον για την Αυτοδιοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως με την ίδια νομοθετική ρύθμιση η ευθύνη καταβολής του τέλους ταφής μεταφέρεται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΦΟΔΣΑ, στους δημάρχους και τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των ΟΤΑ., απειλώντας έτσι ευθέως τους αιρετούς με ποινές και πρόστιμα και σε προσωπικό επίπεδο.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Λάρισας, όπου βεβαίως θα συζητούνταν και το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν και λήψη απόφασης για την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ για το νέο έτος.

Ωστόσο, μας προκάλεσε έκπληξη η απουσία όλων των μελών του ΔΣ, που είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση και συγκροτούν την αντιπολίτευση στο ΦΟΣΔΑ Λάρισας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απουσία αυτή δεν σχετίζεται με την επιλογή τους, να μην συγκρουστούν με μια κατάφωρα άδικη απόφαση της κυβέρνησης η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα σ’ όλη την Αυτοδιοίκηση.

Παρόλα αυτά, για το θέμα καλούνται όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ για το 2022 και την επιβολή του Τέλους Ταφής.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους Δήμους, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να είναι ενωμένοι απέναντι σε κατάφωρα άδικες αποφάσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ