ΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η ανακοίνωση της ΠΕΚ σχετικά με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την προγεννητική αγωγή

Ποιος να περίμενε ότι το Υπουργείο και το ΙΕΠ θα προχωρούσαν στην έγκριση διανομής «εκπαιδευτικού;;» υλικού με αυτό το πρόσημο και περιεχόμενο; Το πρόγραμμα με θέμα την προγεννητική αγωγή αποτελούσε όχημα διάχυσης αναχρονιστικών αλλά και βαθιά αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Το πρόγραμμα αυτό αποσύρθηκε μετά την ένταση και την έκταση των αντιδράσεων.

Η απόφαση του Υπουργείου και του ΙΕΠ ωστόσο δεν πρέπει να οδηγήσει στο να ξεχαστεί το πώς και το γιατί. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής -ως υπεύθυνοι για τη χάραξη των δημοσίων πολιτικών στην εκπαίδευση- την τεκμηρίωση της ένταξης του προγράμματος αλλά και τις στοχεύσεις που πλαισίωναν το πρόγραμμα αυτό.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του ΙΕΠ πρέπει να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν αυτό το βαθιά σκοταδιστικό υλικό. Η έγκριση αυτή συνδέεται με μια υπερσυντηρητική και αντιδραστική πολιτική θεώρηση η οποία δεν έχει θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια κοινωνία αξιών και προόδου. Η απαγκίστρωση από την αρχική απόφαση δεν θα πρέπει να αποτελέσει το χαλί κάτω από το οποίο θα «κρυφτεί» το σκεπτικό της επιλογής αυτής επιστημονικά, παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.
Τέτοιες αντιλήψεις δεν έχουν θέση στην κοινωνία του σήμερα, ούτε στο αύριο. Ανήκουν στο παρελθόν. Σε ένα σκοτεινό παρελθόν.

Ζητάμε απαντήσεις.
Το Υπουργείο και το ΙΕΠ ως «διαπρύσιοι υποστηρικτές της λογοδοσίας και της αξιολόγησης» οφείλουν να δώσουν απαντήσεις και να αξιολογηθούν για τις θεωρήσεις και τις αποφάσεις τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ