Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά μετον κίνδυνο που έχει προκύψει να μείνουν εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών, πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, εξαιτίας της αλλαγής υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής :

«Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με τις αιτήσεις εκατοντάδων παραγωγών που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, από την αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα περίπου 1.000 αγρότες σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του προγράμματος, πριν καν αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με γεωπόνους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, επιχειρεί να εφαρμόσει ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, το πρόβλημα αφορά παραγωγούς καρπουζιού και πεπονιού με πολύ χαμηλή κάλυψη κυρίως, οι οποίοι άλλα κριτήρια είχαν υπόψη τους όταν έκαναν τον φάκελό τους για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και με άλλα κριτήρια σκοπεύει τώρα να τους αξιολογήσει το Υπουργείο. Επίσης φαίνεται να αφορά αρκετούς παραγωγούς με μικρές εκτάσεις π.χ. σε νησιά.

Με απλά λόγια, όσοι έκαναν φάκελο για να ενταχτούν στο πρόγραμμα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, περιμένοντας να αξιολογηθούν ως έχοντες καλλιέργεια θερμοκηπιακή, όπως έγινε το 2016 και το 2018, θα αξιολογηθούν σαν να έχουν υπαίθρια καλλιέργεια, ουσιαστικά θέτοντας τους, εκτός προγράμματος.Η περίπτωση αυτή της αλλαγής των προϋποθέσεων ένταξης, μετά την προκήρυξη ενός μέτρου, φαίνεται ότι αποτελεί πρακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκτός του ότι είναι παράνομη, δείχνει κακό σχεδιασμό και έλλειψη σεβασμού στους νέους. Μάλιστα, με την τελευταία αυτή αλλαγή, το ΥΠΑΑΤ εγκαταλείπει την ορθή πρακτική ελέγχου τυχόν παρατυπιών και αξιολογεί με οριζόντιο τρόπο το σύνολο των αιτήσεων, αυτού του είδους, για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Προτιμά, δηλαδή, να απορρίψει τις αιτήσεις όλων όσων καλοπροαίρετα δήλωσαν τέτοιες καλλιέργειες, για χάρη των λίγων που είναι ανακριβείς και μπορεί να ελεγχθούν.

Μάλιστα, για το εν λόγω πρόβλημα, έχει στείλει σχετική επιστολή το ΓΕΩΤΕΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι με τον τρόπο που επιχειρεί να αξιολογήσει τις αιτήσεις το Υπουργείο, εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας εξηγήσει γιατί επιχειρεί να εφαρμόσει ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες και με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει τον μη αποκλεισμό από το πρόγραμμα των εν λόγω παραγωγών»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ