Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΆΣΒΕΣΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Χαιρετισμό απέστειλε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη,  για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής,  με την συμπλήρωση 79 χρόνων από τη σφαγή του Δομένικου, γνωστό πλέον ως ¨Ολοκαύτωμα του Δομένικου¨,  της ομώνυμης μαρτυρικής κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας, δηλώνοντας τα εξής:

«Κάθε χρόνο, σε αυτήν την επιμνημόσυνη δέηση, στην ιστορική θέση ¨Καυκάκι¨ , τιμούμε  τους άμαχους εκτελεσθέντες πατριώτες μας που σφαγιάστηκαν άγρια από τους Ιταλούς στρατιώτες του Μουσολίνι, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου του 1943.

Κάθε φορά, αισθάνομαι δέος και συγκίνηση για τα αιματοβαμμένα χώματα της μαρτυρικής κοινότητας του Δομένικου. Δυστυχώς, αυτή η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη από μέρες, καθώς η επιχείρηση εντασσόταν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των φασιστικών ιταλικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ολύμπου.Τα φασιστικά στρατεύματα, με τη συνήθη τακτική της εκδίκησης αφού πυρπόλησαν το χωριό και το περικύκλωσαν από άκρη σε άκρη, προέβησαν με ωμή βία στην εκτέλεση 140 περίπου αμάχων  μέσα από το χωριό, τους πρώτους 20 επί τόπου και τους άλλους στη θέση ¨Καυκάκι¨.

Στη μνήμη αυτών των ηρώων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας των Ιταλών, προσπαθήσαμε και διεκδικήσαμε ως απαίτηση της ίδιας της ιστορίας και δικαίωσης των νεκρών,  αδικοχαμένων πατριωτών μας, τις αποζημιώσεις για τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου. Η διεκδίκηση αποζημιώσεων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου, έχει εθνικό και ηθικό πρόσημο και θα έπρεπε να συγκινήσει περισσότερο την Πολιτεία και να καταστεί συμπαραστάτρια στον  πολύχρονο αγώνα που δίνουμε από κοινού , με τους κατοίκους και τις οικογένειες της περιοχής , με τον Δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Νίκο Γάτσα και με τον Πρόεδρο του μαρτυρικού Δομένικου και Πρόεδρο  του Συλλόγου Οικογενειών Ολοκαυτώματος,  κ.Στάθη Ψωμιάδη, αλλά και με όλους τους προηγούμενους αιρετούς και φορείς της περιοχής .

Γιατί οι νεκροί συνεχίζουν να ¨ζουν¨ μέσα από εμάς και ανάμεσά μας , όταν μνημονεύουμε την αξία της θυσίας τους , ενσωματώνοντάς τους στη σφαίρα της αιωνιότητας των ηρώων.

Σήμερα, με τη συμπλήρωση περίπου οκτώ δεκαετιών, από εκείνη την άχαρη μέρα, η μνήμη παραμένει ολοζώντανη, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης  και ιστορικής  ομιλίας προς τιμήν των ηρώων του μαρτυρικού Δομένικου.

 Ειδικά σήμερα,  που βιώνουμε ιδιαίτερα κρίσιμες εθνικές στιγμές, με τις προκλήσεις της γείτονα Τουρκίας σε καθημερινή βάση , επιβάλλεται η ομοψυχία, η ενότητα και η  αλληλεγγύη του λαού μας σε κοινούς αγώνες και δίκαιες διεκδικήσεις, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης

Αποτελεί ιερό καθήκον μας και παράλληλα χρέος να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη,  αλλά και η δικαίωση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου,  ως την ελάχιστη ηθική υποχρέωση μας προς τις οικογένειες των μαρτυρικών κοινοτήτων. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη τελική  δικαίωση ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ