Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΦΥ

Δείτε τί αναφέρει ο Κ. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Ι.Σ.Λάρισας

Τις αμέσως επόμενες μέρες διαβιβάζεται επίσημα το Νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ από το Υπ.Υγείας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και από κει στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για διαβούλευση.

Εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει πρόσφατα σαφείς προτάσεις για την επικείμενη αναμόρφωση στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα για την οργάνωση μιας ενιαίας, καθολικής και άμεσα προσβάσιμης ΠΦΥ προς όλους τους πολίτες, με κύρια χαρακτηριστικά την ελεύθερη επιλογή γιατρού, την συμμετοχή του συνόλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τρίπτυχο που σηματοδοτεί και την επιτυχία ή όχι του νέου εγχειρήματος. Οι προτάσεις μας αυτές είναι διαχρονικές, ψηφισμένες από Γενικές Συνελεύσεις του ΠΙΣ, διαρκώς επικαιροποιούμενες και ισχύουν για όλη τη χώρα.

Αποσαφηνίζοντας την πρώτη και δεύτερη πτυχή, όταν μιλάμε για ελεύθερη επιλογή γιατρού εννοούμε όχι μόνον την επιλογή προσωπικού γιατρού που θα κληθούμε να δηλώσουμε στην αρχή, αλλά όλων των γιατρών ειδικοτήτων αλλά και εργαστηρίων χωρίς ειδικές παραπομπές (gatekeeping). Τονίζουμε παράλληλα την αναγκαιότητα του ανοίγματος του συστήματος προς τους νέους γιατρούς, η συμμετοχή των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος, αφού πρώτα διασφαλιστούν αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και ανέλιξης, ποιοτικές συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αμοιβές, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία μας προς το εξωτερικό (brain drain).

Όσον αφορά την τρίτη πτυχή, είμαστε σαφώς υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ Πολιτείας με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης, πράξης και διαγνωστικής εξέτασης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (είναι αυτό που ονομάζεται με τον άστοχο όρο «αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση»).

Τέλος, είμαστε πεπεισμένοι πως η υλοποίηση της ανωτέρω μεταρρύθμισης απαιτεί  επαρκή χρηματοδότηση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ