Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ 4ης Δ.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΣΚΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Επιστολή διαμαρτυρίας των συμβούλων της παράταξης “Λάρισα Μπροστά”

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη απέστειλαν τα εκλεγμένα μέλη της 4ης Κοινότητας του Δ. Λαρισαίων με την παράταξη «Λάρισα Μπροστά», κ. Βασίλης Καρατάσιος, Ζιώγας Βασίλης, Νικόλαος Φασούλας και Νταφοπούλου Τζωρτζίνα.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους ενώ η πρόεδρος της 4ης Κοινότητας του Δήμου έχει αποσπαστεί ως εκπαιδευτικός σε χώρα του εξωτερικού διατηρεί παράλληλα και την θέση της προέδρου στην κοινότητα με την ανοχή της Δημοτικής αρχής.

Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει σοβαρά κωλύματα στην λειτουργία της Κοινότητας και του συμβουλίου, καθώς η πρόεδρος καλυπτόμενη πίσω από τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία ορίζει συνεχώς δια περιφοράς συνεδριάσεις μιας και τον περισσότερο καιρό βρίσκεται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να απουσιάζει πλήρως η δυνατότητα διαλογικής συζήτησης του συμβουλίου. Και όλα αυτά με την ανοχή του Δημάρχου

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

Προς:

Τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη-Κοινοποίηση στους επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού  Συμβουλίου

Θέμα: « Απαξίωση του θεσμικού ρόλου της προέδρου στην 4η Κοινότητα τουΔ. Λαρισαίων λόγω άσκησης των Διοικητικών καθηκόντων από το εξωτερικό, με την ανοχή της Δημοτικής αρχής».

Κύριε Δήμαρχε,

Ως μέλη του συμβουλίου της 4ης Κοινότητας του Δήμου μας με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στις συνθήκες ανυπαρξίας του θεσμικού ρόλου που έχει περιέλθει το συμβούλιο της 4ης Κοινότητας.

Αιτία για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποτελεί κυρίως το γεγονός ότι με την δική σας ανοχή επετράπη στην κυρία πρόεδρο να αποδεχτεί απόσπαση που πήρε ως εκπαιδευτικός  σε χώρα του εξωτερικού, ενώ παράλληλα διατηρεί την θέση της προέδρου στο συμβούλιο της κοινότητός μας.

Θεωρούμε πως το γεγονός αυτό αντιβαίνει στην νομιμότητα και καθιστά αδύνατη την άσκηση των καθηκόντων της προέδρου κάτι το οποίο έχει –όπως φαίνεται και στην πράξη- αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πλέον τις περισσότερες μέρες του μήνα η κυρία πρόεδρος απουσιάζει για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό. Η επικοινωνία μαζί της για τρέχοντα ζητήματα που προκύπτουν στην κοινότητα είναι αδύνατη. Δυστυχώς τα socialmediaέγιναν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του συμβουλίου μας, κάτι το οποίο για εμάς ούτε σοβαρότητα επιδεικνύει, αλλά ούτε είναι θεσμικά αποδεκτό.

Θα πρέπει να γνωρίζεται επίσης ότι από τις αρχές του 2020 που μπήκε στην ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού το συμβούλιο της κοινότητος μας ουδεμία φορά συγκλήθηκε ουσιαστικά σε σώμα. Ούτε καν με την δυνατότητα της εξ αποστάσεως συνεδρίασης μέσω προγράμματος τηλεδιάσκεψης.

Η τακτική της κυρίας προέδρου ήταν πάντοτε οι δια περιφοράς συνεδριάσεις. Τακτική η οποία πήρε μεγαλύτερη έκταση τώρα που τον περισσότερο καιρό λείπει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, και όπως η ίδια ισχυρίζεται την καλύπτει ο νόμος για όλη αυτή την κατάσταση.

Συνεργασία μαζί μας δεν υπάρχει, αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου ψάχνουν να την βρουν όταν χρειάζεται.

Γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες εγγράφων Ημερησίων Διατάξεων διά περιφοράς συνεδριάσεων, με ατεκμηρίωτα θέματα, και εισηγήσεις επί αυτών ελλείπεις και  ατεκμηρίωτες επίσης. Ούτε και απαντήσεις παίρνουμε όμως για τα θέματα που εισηγούμαστε.  Αυτό για εμάς δεν αποτελεί σοβαρή άσκηση καθηκόντων προέδρου.

Πλέον στο συμβούλιό μας απουσιάζει πλήρως η διαλογική συζήτηση που θα μας έδινε την δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής λειτουργίας αλλά και έκφρασης απόψεων που στόχο θα είχαν την πρόοδο της 4ης Κοινότητας και των πολιτών της.

Όλοι μας, και εσείς ως Δημοτική Αρχή και εμείς ως Κοινοτικοί Σύμβουλοι υπηρετούμε ένα σημαντικό θεσμικό ρόλο που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και επιθυμούμε να το κάνουμε με ουσία και συνέπεια μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Η μέχρι τώρα κατάσταση αποδεικνύει ότι για την κυρία πρόεδρο τα διοικητικά της καθήκοντα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, γεγονός που απαξιώνει και εμάς ως μέλη της Κοινότητος αλλά και τον θεσμό.

Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζετε πως όταν το συμβούλιο ενημερώθηκε για την απόσπαση της προέδρου στο εξωτερικό, είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία του συμβουλίου μας και της Κοινότητας γενικώς. Τότε λάβαμε την δέσμευση από την ίδια την πρόεδρο ότι θα έρχεται τακτικά στην Ελλάδα προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε είτε διά ζώσης συνεδριάσεις είτε εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάλογα με τις συνθήκες της πανδημίας. Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε ποτέ. Αντίθετα, η δια περιφοράς συνεδριάσεις με στείρα ανταλλαγή εγγράφων μέσω e-mailέγινε μία πάγια τακτική.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση κύριε Δήμαρχε έχετε σημαντικό μερίδιο ευθύνης με την ανοχή σας. Ζητούμε να σταματήσετε άμεσα αυτή την ανοχή, να αναλάβετε τις ευθύνες σας για όλα αυτά που σίγουρα είναι σε γνώση σας, αλλά και πρωτοβουλίες που θα βγάλουν το συμβούλιο της Κοινότητος από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ