ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ “ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ COVID-19” ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, φέρνοντας στη Βουλή την αναστάτωση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι οι συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί με το ειδικό νομικό πλαίσιο της πανδημίας (λεγόμενοι “συμβασιούχοι COVID-19”)”, αποχωρούν, ενώ η υγειονομική κρίση είναι ακόμα δραματικά παρούσα.

Η Ε. Λιακούλη σημειώνει ότι με το πρόσφατο αρ.33 του ν.4915/2022 δόθηκε δυνατότητα δίμηνης παράτασης, έως την 31η Μαΐου 2022,των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες συνήφθησαν σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.74 του ν.4745/2020», με τη ρητή διάταξη ότι ο συνολικός χρόνος, περιλαμβανομένων των παρατάσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Επιπλέον, τονίζει πως, σε συνέχεια δημοσίευσης του Νόμου, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην έκδοση Εγκυκλίου προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπου αναγράφει πως για τον υπολογισμό των 24 μηνών θα προσμετρηθούν και οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τις διατάξεις των Π.Ν.Π. του Μαρτίου 2020.

Η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Αυτή τη στιγμή, οι Συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί δυνάμει των Π.Ν.Π. του Μαρτίου 2020, σταδιακά συμπληρώνουν τους 24 μήνες και αποχωρούν από τις Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.

H πανδημία είναι όχι απλώς παρούσα, αλλά ξανά “δείχνει απειλητικά τα δόντια της

Oι αρμοδιότητες/καθήκοντα που σχετίζονται με την πανδημία, για την επιτέλεση των οποίων προσλήφθηκαν οι εν λόγω συμβασιούχοι, εξακολουθούν να βαρύνουν τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού.

H υποστελέχωση ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την “αφαίμαξη” σε ανθρώπινο δυναμικό να καθιστά “Γολγοθά” την επιτέλεση του σημαντικού έργου της

Για άλλους συμβασιούχους, που επίσης είχαν προσληφθεί με ειδικό νομικό πλαίσιο ελέω πανδημίας, η Κυβέρνηση επέλεξε διαφορετική πολιτική, ήτοι να μην συμπεριλαμβάνονται οι παρατάσεις στο 24μηνο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ε. Λιακούλη καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, να έρθει στη Βουλή και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις , για το  ποια υπήρξε η κυβερνητική προετοιμασία και ποιες προληπτικές πρωτοβουλίες ανέλαβε για την αφαίμαξη του προσωπικού των ΟΤΑ και για ποιο λόγο η Κυβέρνηση επιλέγει διαφορετική νομική μεταχείριση ειδικά για τους “συμβασιούχους COVID-19” των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού εν συγκρίσει με άλλους συμβασιούχους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ