ΤΟ ΜΕΡΑ25 ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΠΕΡ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας συνάντησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εξέφρασε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 το σύνολο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας. “Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μετά τα δεκατρία χρόνια κρίσης που ουσιαστικά βιώνουν οι επιχειρήσεις της χώρας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στη Λάρισα αναφέρθηκαν ακόμα στις ανατιμήσεις στην ενέργεια που τους πλήττουν βάναυσα, και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης που είναι απειροελάχιστη μπροστά στο παγόβουνο των υποχρεώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν. “Οι λογαριασμοί πλέον με τις ρήτρες αναπροσαρμογής είναι σαν ένα νέο ενοίκιο, δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας, πρέπει να παγώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής τουλάχιστον για ένα έτος” ανέφεραν με αγωνία χαρακτηριστικά. Ενώ επισήμαναν πως χρειάζονται 120 δόσεις και για τα προηγούμενα -προ της πανδημίας- χρέη.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας έθεσε ακόμα τα ζητήματα της μείωσης του ΦΠΑ, του αφορολόγητου που οι έμποροι δεν έχουν, της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει ένας ακατάσχετος λογαριασμός μόνο για τις δαπάνες των επιχειρήσεων. Τέλος οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Λάρισας επισήμαναν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στους “μεγαλοκαρχαρίες”, ενώ διέκριναν μια ευνοϊκή εν γένει μεταχείριση των μεγάλων ομίλων διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις. Ακόμα και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί τα μεγάλα καταστήματα υπογράμμισαν.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για την σχετική ενημέρωση, ανέφερε πως η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή δημιουργεί ηλεκτροπληξία σε πολίτες και επιχειρήσεις. “Ένα 55% των αυξήσεων της ενέργειας περίπου συνιστά αισχροκέρδεια” ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής λίγο πάνω από το κόστος παραγωγής. Ενώ όσον αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΔΕΗ δεν θα παρουσιάσει κέρδη για να φορολογηθούν και ακόμα και το 90% του 0, είναι 0.

Στο ζήτημα του ΦΠΑ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δεν γίνεται να έχουμε ΦΠΑ στο 24% τη στιγμή που η Γερμανία είχε 19%. Το 24% να γίνει 15% και το 13%, 6% ενώ κάποια αγαθά να υπαχθούν σε μηδενικό ΦΠΑ, καθώς αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ, ο τζίρος των επιχειρήσεων θα πέσει κι άλλο. Δεν έχει τα χρήματα λοιπόν η Κυβέρνηση όχι για να κάνει την μείωση, αλλά για να μην την κάνει”.

Για τις 120 δόσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως χρειάζεται κούρεμα των χρεών, όχι απλώς 120 δόσεις, ενώ όσον αφορά το πρόγραμμα “Γέφυρα” εξέφρασε τη διαφωνία του, καθώς αυτό απλά σπρώχνει το πρόβλημα στο μέλλον, ενώ θα έπρεπε να παγώσει το δάνειο, όχι να τοκίζεται στο διηνεκές.

Όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε την θέση του κόμματος για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και κατάργηση της προπληρωμής φόρου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν τις σχετικές αυξήσεις.

Τέλος, αναφορικά με την εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε μια σχεδιασμένη προσπάθεια αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τη στιγμή που οι πρόσοδοι των μεγάλων αυτών πολυεθνικών ομίλων δεν μένουν καν στη χώρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης και αφού ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ευχαρίστησε κι αυτός τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: “Ήταν χαρά μου να συναντήσω τον εμπορικό κόσμο της Λάρισας, τους εκπροσώπους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Άνθρωποι και επιχειρήσεις που επιβίωσαν μετά από 13 χρόνια μνημονίων και αποπληθωρισμού, σήμερα έχουμε τον πληθωρισμό, ιδίως στην ηλεκτρική ενέργεια και γενικότερα στην ενέργεια που πάει να τους τσακίσει. Κι αν τους τσακίσει αυτούς εδώ τους ανθρώπους αυτή η νέα μορφή λιτότητας και κρίσης θα έχουμε νέο κύμα ανεργίας, νέο κύμα ερημοποίησης της χώρας, μετανάστευσης με τα νέα μας να φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνουν άμεσα: Πρώτον, ένα πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική ανά μονάδα παραγωγής, άλλο πλαφόν για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, άλλο για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη, άλλο για το φυσικό αέριο, άλλο για τις ΑΠΕ, έτσι ώστε να συμπιεστεί η μέση τιμή, το μέσο κόστος κατά 50%. Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα. Ούτε φορολογήσεις κερδών που δεν θα εμφανιστούν ποτέ, γιατί έχουν πολύ καλούς λογιστές οι κύριοι που αισχροκερδούν αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, ΦΠΑ. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να έχουμε ΦΠΑ 24%. Να πάει στο 15% ο ψηλός, το 13 να γίνει 6. Κάποια πράγματα να πάνε στο μηδέν. Λιπάσματα για τους αγρότες: δεν είναι δυνατόν να έχουμε επισιτιστικό πρόβλημα και να μη ρίχνουμε το ΦΠΑ στα λιπάσματα, ιδίως τώρα που οι τιμές τους έχουν πάει στη στρατόσφαιρα λόγω του γεγονότος ότι παράγονται τα περισσότερα στη Ρωσία όπως γνωρίζουμε. Παράλληλα, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μία Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Αυτομάτως να ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, όχι όλοι οι μισθοί, ο κατώτατος μισθός έτσι ώστε να υπάρχει αγοραστική δύναμη για να αγοράζουν οι άνθρωποι από τα μαγαζιά της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων, της Ελλάδας ολόκληρης. Θα μου πείτε πώς θα τον πληρώνουν τον μισθό αυτό; Ωραία, ρίξτε τους το φορολογικό συντελεστή στο 12% αν είναι μικρή η επιχείρηση, στο 20% αν είναι μεσαία επιχείρηση, πήγαινέ το στο 30% αν είναι μεγάλη επιχείρηση που έχει μεγάλα ποσοστά κέρδους. Και να καταργηθεί η προπληρωμή φόρου. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή. Να υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός για να πληρώνουν τη ΔΕΗ, να πληρώνουν τα βασικά πράγματα, τιμολόγια, να μην κλείνει μία επιχείρηση έτσι και πάνε όλοι στον ΟΑΕΔ και μετά έχεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε σήμερα -δεν ντράπηκε λιγάκι- που βγήκε στη Βουλή και είπε ότι οι περισσότεροι που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν είναι άνεργοι. Αν είναι δυνατόν! Να τα βάζουμε με το σύμπτωμα και όχι με την κρίση. Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε σταθερά υπέρ πρακτικών λύσεων που θα έδιναν ανάσες στους μικρομεσαίους.”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ