ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Σε εξέλιξη είναι αυτό το διάστημα η επίπονη εργασία της κουράς των προβάτων στις κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής αφού τα αιγοπρόβατα πρέπει να απαλλαγούν από το μεγάλο φορτίο του μαλλιού και παράλληλα να προστατευτούν από μικρόβια και μύκητες που μπορούν να μείνουν στο γεμάτο μαλλί δέρμα τους.

Το paidis.com βρέθηκε στην κτηνοτροφική μονάδα του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβου Ζήση Παρλίτση και παρακολούθησε από κοντά την δύσκολη εργασία που κατά γενική ομολογία σήμερα με τη χρήση της τεχνολογίας έχει γίνει πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν τότε που οι κτηνοτρόφοι με τα κουροψάλιδα έβαζαν φωτιά στα χέρια τους για να κουρέψουν το κοπάδι τους.

Σήμερα οι ηλεκτρικές μηχανές κάνουν τη δουλειά σαφώς πιο εύκολη, αλλά και τώρα το κούρεμα των προβάτων είναι μια μεγάλη γιορτή άρρηκτα δεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής. Είναι, όπως λέγεται, η «γιορτή των προβάτων».

Είναι μια από τις εντυπωσιακές γιορτές που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, την άνοιξη στο πλαίσιο της οποίας ο κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο και μετά τους κερνά και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι και το γιορτάζουν για τα καλά!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν η κουρά των προβάτων ακολουθούσε μία πάγια διαδικασία.

Ημέρες πριν το κούρεμα ο κτηνοτρόφος ετοίμαζε τα κουροψάλιδα που τα τρόχιζε με μαλακό ακόνι. Παράλληλα υπήρχε συνεννόηση με τους συναδέλφους του  για το ποιές μέρες θα κουρέψει ο καθένας ώστε να μπορεί να βοηθάει ο ένας τον άλλο. Μάλιστα στη διαδικασία του κουρέματος δεν υπήρχε καμία χρηματική συναλλαγή και ο ένας πήγαινε στο κοπάδι του άλλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ