ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

«Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση οδικής ασφάλειας, έχω επισημάνει σε συνεδριάσεις της Επιτροπής πως πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο, προκειμένου να ευνοηθούν οι συνέργειες της κεντρικής διοίκησης με τους ΟΤΑ. Η ψήφιση του νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας πιστεύω ότι βοηθά σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, χαιρετίζοντας εκδήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με θέμα «Οδική συμπεριφορά στη γειτονιά και στην πόλη», στο πλαίσιο διαμόρφωσης κοινών δράσεων της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη μείωση των τροχαίων, προσθέτοντας:

«Η οδική συμπεριφορά είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Γι’ αυτό, απ’ την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής μας, κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, βασική προτεραιότητά μας κατέστη η ανάπτυξη της οδικής παιδείας και εισηγηθήκαμε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την ενίσχυση της διδασκαλίας της οδικής ασφάλειας στα σχολεία. Η υφυπουργός Παιδείας προσήλθε στη Βουλή και συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ, στη συνέχεια, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, το μάθημα της οδικής ασφάλειας εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών.

Κατά την άποψή μου, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα με τη βιωματική εκπαίδευση των μαθητών, σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές, δημιουργώντας σε όλη την Ελλάδα ενδοσχολικούς χώρους κυκλοφοριακής αγωγής, κατά το πρότυπο του δημοτικού σχολείου Ολύνθου Χαλκιδικής, το οποίο αναδείξαμε σε συνεδρίασή μας.

Επίσης, η αναθεώρηση του πλαισίου εκπαίδευσης και αξιολόγησης υποψηφίων οδηγών, που εισηγηθήκαμε, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης και εκπαίδευσης και προσδοκούμε να συμβάλλει στην ενίσχυση της οδικής παιδείας συνολικά».

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε ακόμη στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τα τροχαία ατυχήματα και στον προγραμματισμό αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), σημειώνοντας:

«Παρότι, η χώρα μας μείωσε θεαματικά τον δείκτη των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός παραμένει υψηλός. Συγκεκριμένες παραβάσεις, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη χρήση κράνους συνεχίζουν να κοστίζουν ζωές.

Προκειμένου να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της νομοθεσίας, τονίσαμε την ανάγκη αλλαγής της. Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν την υπαίτια πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, τροποποιήθηκαν δύο φορές επί τω αυστηρότερω και στο κοντινό μέλλον αναμένεται η αναθεώρηση του ΚΟΚ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε να μιλήσουμε για το ευρωπαϊκό Όραμα “μηδέν” και την εξάλειψη των ανθρώπινων απωλειών στην άσφαλτο».

Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας την τοποθέτησή του, συνεχάρη την Περιφέρεια Αττικής για τις πρωτοβουλίες της και τον Αναστάσιο Μαρκουίζο (Ιαβέρη) για τη δράση του σε σχέση με την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής είναι στη διάθεση των αυτοδιοικητικών αρχών και της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να δημοσιοποιούνται υλοποιήσιμες προτάσεις, που δύνανται να συμβάλλουν στο έργο των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ