ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Τη στιγμή που εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών πασχίζει να τα βγάλει πέρα, οι πολύ πλούσιοι σχεδόν διπλασιάζουν τις καταθέσεις τους μέσα στην κρίση.
Οι «λίγοι», που διατηρούν ποσά 1-5 εκατ. ευρώ είχαν, στη διετία, αύξηση καταθέσεων κατά 41,7%, οι καταθέτες με ποσά 5-10 εκατ. ευρώ είχαν αύξηση κατά 52,3% και οι πολύ πλούσιοι, με ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλασίασαν τις καταθέσεις τους (+ 91,8%) (Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος).

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση και η συνεχής αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία να βάλει φρένο στις αγορές βασικών προϊόντων. Έξι στους δέκα καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου (σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ).

Κατά 27,6% μειώθηκε ο τζίρος στα κρεοπωλεία, κατά 20,6% στους φούρνους, ενώ στον όγκο των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, αυτή την περίοδο, παρατηρείται πτώση η οποία φτάνει ακόμα και το 10%.

Η κάθετη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, παρουσιάζει σημαντική μείωση, της τάξης του 16,7%, και για τον τζίρο του λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

Επιπλέον, οι πολίτες έχουν αρχίσει να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ένα κενό της τάξης των 108 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που συνδέεται ευθέως με τη μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων.

Αν τώρα προσθέσουμε σε όλα αυτά και την πληρωμή των φόρων που αναμένεται να ξεκινήσει για εκατομμύρια πολίτες, τότε μπορεί να καταλάβει κανείς το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα φτωχά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ