ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΝΟΧΩΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΤΟ 4ΗΜΕΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΩΝ ΤΗΣ “ΕΛΠΙΔΑΣ”

Στη μνήμη του Αντώνη Γανοχωρίτη του γιατρού που συνέδεσε το όνομά του με την εθελοντική αιμοδοσία στο νομό Λάρισας και στην παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη είναι αφιερωμένο το 4ημερο αιμοδοσιών της “Ελπίδας” που θα πραγματοποιηθεί φέτος από 16 – 19 Ιουνίου.

Το 4ήμερο πρόγραμμα των Καλοκαιρινών αιμοδοσιών του Συλλόγου, έχει ως ακολούθως:

– Την Πέμπτη 16-6-2022 στα Δελέρια.
– Την Παρασκευή 17-6-2022, στη Ροδιά.
– Το Σάββατο 18-6-2022, στον Τύρναβο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΑΦΟΙ ΜΠΡΕΖΑ Ο.Ε. και
– Την Κυριακή 19-6-2022, στον Αμπελώνα, στον χώρο του ΚΑΠΗ

Στο πλαίσιο των αιμοδοσιών την Κυριακή στον Αμπελώνα θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στα παιδιά του αείμνηστου γιατρού που έφυγε από τη ζωή πριν 20 χρόνια.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

“Τιμούμε φέτος, 20 χρόνια από τον θάνατό του, την μνήμη του Αείμνηστου μικροβιολόγου Γιατρού Αντώνη Γανοχωρίτη, που έφυγε από κοντά μας στις, 16 Ιουνίου του 2002, σε ηλικία 69 ετών, μόλις ενάμιση χρόνο από την συνταξιοδότησή του από την υπηρεσία, την οποία και διακόνησε με τον καλύτερο τρόπο για περισσότερο από 35 χρόνια.
Υπήρξε ο ιδρυτής της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο νομό Λάρισας και επί πολλά χρόνια προϊστάμενος του Σταθμού και αργότερα Διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ποιός ήταν ο Αντώνης Γανοχωρίτης και ποιά υπήρξε η συμβολή του στη γέννηση, ανάπτυξη, εξάπλωση και εδραίωση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Νομό Λάρισας, τη Θεσσαλία και ολόκληρη την Ελλάδα είναι γνωστά σε όλους.Το μαρτυρούν άλλωστε τα πολυάριθμα βραβεία και οι εύφημες μνείες, που κατά καιρούς έλαβε τόσο από την πολιτεία, την τότε Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και κυρίως, από τους διάφορους Αιμοδοτικούς Συλλόγους και τις Τράπεζες Αίματος, που με δικές του παραινέσεις και προτροπές έχουν ιδρυθεί στα τέλη τις δεκαετίας του 1970 και τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το 2000, σε κάθε πόλη και χωριό του Νομού μας.

Τον αείμνηστο Αντώνη Γανοχωρίτη είχαμε. την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίσουμε από κοντά σχεδόν όλοι οι τότε Εθελοντές Αιμοδότες του Αμπελώνα.Τον γνωρίσαμε είτε ως Γιατρό, που μας εξέταζε και μας ενθάρρυνε, πριν από αρκετές από τις αιμοδοσίες μας, είτε ως ομιλητή στις διάφορες εκδηλώσεις μας, είτε τέλος, ως τιμώμενο πρόσωπο στην ειδική εκδήλωση, που οργανώσαμε προς τιμήν του στις 26 Ιανουαρίου του 2001 με την ευκαιρία της συνταξιοδότησής του.

Όλοι μας, κυρίως όμως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θυμόμαστε την απλότητα, την καταδεχτικότητα καιτη ζεστασιά με την οποία μας χαιρετούσε όλους μαζί κι έναν -έναν χωριστά και την ευγένεια του χαρακτήρα του. Για όλους είχε να πει έναν καλό λόγο και ένα ευχαριστώ για την απόφασή μας να γίνουμε Εθελοντές Αιμοδότες, να βοηθήσουμε κι εμείς να υπάρχει απόθεμα αίματος στο Νοσοκομείο και να μην ακούγονται συχνά από τα Μ.Μ.Ε. οι τραγικές εκκλήσεις του Κέντρου Αιμοδοσίας για έλλειψη και άμεση ανάγκη συγκέντρωσης αίματος για να σωθεί η ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, που κινδυνεύει.

Βαθιά χαραγμένα έχουν μείνει στη μνήμη μας τα λόγια του: << Είναι απαράδεκτο στην Πατρίδα μας να έχουμε έλλειψη αίματος και ν’ αναγκαζόμαστε ως χώρα να εισάγουμε αίμα από την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Τι έχουν εκείνοι οι Βόρειοι και ψυχροί λαοί παραπάνω από μας τους φιλότιμους, φιλόξενους και θερμόαιμους Έλληνες και πέτυχαν σήμερα να έχουν επάρκεια αίματος, ενώ εμείς όχι;

Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες και Ολυμπίες και Δελφούς, αυτοί ζούσαν σε καλύβες και τρώγλες. Δεν είναι υποτιμητικό για μας σήμερα, έλεγε και δάκρυζε, με τέτοια ιστορία και τόσο ένδοξο παρελθόν, να ξοδεύουμε τόσο συνάλλαγμα για να αγοράζουμε αίμα απ’ αυτούς, ενώ μπορούμε να το προσφέρουμε εθελοντικά, ανέξοδα και εντελώς ακίνδυνα μόνοι μας; Μη διστάζετε άλλο Συμπατριώτες μου, τόνιζε.

Αποφασίστε σήμερα κιόλας να γίνετε Εθελοντές Αιμοδότες. Είναι η ωραιότερη πράξη αλτρουισμού και αγάπης, που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας>>.
Αυτός ήταν ο δικός μας Αντώνης Γανοχωρίτης. Έτσι κέρδιζε τις καρδιές μας και πετύχαινε να δημιουργεί παντού Εθελοντές Αιμοδότες, Αιμοδοτικούς Συλλόγους και Τράπεζες Αίματος.

Έτσι πέτυχε ώστε ο Νομός μας να καλύπτει, εκείνη την εποχή το 74 με 76% των αναγκών του με εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.
Ας προσπαθήσουμε, όσοι τιμούμε τη μνήμη του, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση και προώθηση της ιδέας και του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, ώστε στο Νομό μας, τουλάχιστον σήμερα, οι ανάγκες των πασχόντων Συνανθρώπων μας να καλύπτονται στο 100% από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Θα είναι η καλύτερη τιμή και ικανοποίηση για το Γιατρό, πρωτοπόρο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Νομό και όχι μόνο, Αντώνη Γαναχωρίτη.

Ας το ξεκινήσουμε, αυτό πρώτοι εμείς με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα
“Η ΕΛΠΊΔΑ”, που ιδιαίτερα τον αγαπούσε και τον θεωρούσε έναν από τα καλύτερα <<παιδιά του>> μαζί με τους Αιμοδοτικούς Συλλόγους επαρχίας Φαρσάλων και επαρχίας Αγιάς και τον επίσης αξιόλογο σήμερα Σύλλογο Φαλάνης.
Αν όλοι το βάλουμε αυτό ως στόχο, είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουμε”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ