ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕ ERASMUS+

Ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε με απόλυτη επιτυχία, παρά την καθυστέρηση κατά σχεδόν ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Ρουμανία ο Διευθυντής του 5ου Δ.Σ. Τυρνάβου κος Γκαντρής Σταμουλάκης και οι εκπαιδευτικοί Υφαντή Δήμητρα, Μάτσια Χριστίνα, Βελεσιώτου Αικατερίνη και Σανοζίδης Παναγιώτης την εβδομάδα 11-15 Ιουλίου 2022.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η σύνοψη των πεπραγμένων, η διαλογική συζήτηση θεμάτων που άπτονταν των στόχων του προγράμματος, καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών αναφορικά με μεθόδους πλαισίωσης και διδασκαλίας παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες. Επιπλέον, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έγκρισή του από τις οικείες συντονιστικές επιτροπές.

Το πλούσιο υλικό που παράχθηκε, σταχυολογήθηκε και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα, προκειμένου να είναι προσπελάσιμο από όλους τους εταίρους του προγράμματος, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο που πιθανόν θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει. Όλοι οι εταίροι, που προέρχονταν από δύο σχολεία της Ρουμανίας, ένα της Σικελίας και αυτό της Ελλάδας, μοιράστηκαν τις αγωνίες τους και την πίστη πως είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να αγκαλιάσει το κάθε εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και η ίδια η κοινωνία ισότιμα τους μαθητές και τις μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να ενταχθούν ομαλά τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην αγορά εργασίας. Επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλα τα κράτη, η ίδρυση και ορθή λειτουργία δομών υποστηρικτικών προς τις διαδικασίες αυτές, καθώς και ενημέρωση της κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας με δράσεις ευαισθητοποίησης και σχετικές ομιλίες.

Πέρα όμως από το θεσμικό κομμάτι, η κινητικότητα αυτή στάθηκε αφορμή να αναπτυχθούν αληθινές φιλίες και πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων του προγράμματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στη Ρουμανία, δε χωρίστηκε ούτε στιγμή η ομάδα τόσο στις διεργασίες του προγράμματος, όσο και στις ξεναγήσεις και τα δείπνα. Μόλις ολοκληρώνονταν οι υποχρεώσεις, ακολουθούσαν ξεναγήσεις στα σημαντικότερα πολιτιστικά αξιοθέατα των πόλεων Μπουζάου, Σιμπίου και Μπρασόβ. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Λασπωμένα Ηφαίστεια (Muddy Volcanoes), στο κάστρο του κόμη Δράκουλα, στην παλιά πόλη του Σιμπίου και στη γέφυρα των ψεμάτων και στη μεσαιωνική πόλη της Σιγκισοάρα με τον πύργο-ρολόι στην κορυφή, όπου γεννήθηκε ο Δράκουλας και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Διασχίσαμε τέσσερις φορές (από τα συνολικά 27 περάσματα που υπάρχουν) τη νότια πλευρά των Καρπαθίων χρησιμοποιώντας το δρόμο Τρανσφαγκαρασάν, ο οποίος θεωρείται από τις καλύτερες διαδρομές στην Ευρώπη με απίστευτη θέα και φυσικό κάλος, κάνοντας μία στάση στη λίμνη Μπαλέα στα 2042μ.

Το ταξίδι αυτό άφησε σε όλους τους συμμετέχοντες γλυκόπικρες αναμνήσεις, καθώς πέραν των τυπικών υποχρεώσεων και των εργασιών που έπρεπε να υλοποιηθούν, αναπτύχθηκαν ειλικρινείς και μεστές ανθρώπινες σχέσεις. Η οργάνωση ήταν άρτια και ο απολογισμός κρίθηκε θετικός από όλους τους συμμετέχοντες. Όλοι οι εταίροι υποσχέθηκαν να ξανασυνεργαστούν σε ανάλογα προγράμματα και να ξαναβρεθούν από κοντά στο μέλλον και σε προσωπικό επίπεδο. Μέχρι τότε, οι αναμνήσεις, οι φωτογραφίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα φροντίσουν να κρατήσουν σε επαφή αυτήν την τόσο ετερόκλιτη αλλά και τόσο ζεστή ομάδα ανθρώπων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ