ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΜΑΣ

Ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων

Ο μισός πλανήτης ξεριζώνεται, ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γεννούν νέα κύματα προσφύγων που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια Ευρώπη – Φρούριο και μια Ελλάδα – Κρατητήριο. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιώντας και κλιμακώνοντας την αντιπροσφυγική πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων σηκώνει φράχτες και εφαρμόζει την πολιτική του εκτοπισμού, των επαναπροωθήσεων, της δημιουργίας στρατοπέδων-κολαστηρίων.

Τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό κράτος μετατρέπουν τους πρόσφυγες και τις μετανάστ(ρι)ες σε αποδιοπομπαίους τράγους στον βωμό των γεωστρατηγικών τους σχεδιασμών, της διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εξόρυξης, αλλά και για την εξυπηρέτηση εσωτερικών και διεθνών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι πρόσφυγες που αναζητούν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια βαφτίζονται “εισβολείς” και “υβριδική απειλή”, κακοποιούνται, επαναπροωθούνται παράνομα, εγκαταλείπονται να πεθάνουν, ακόμη και δολοφονούνται. Η κυβέρνηση και τα δεκανίκια της παραβιάζουν συμβάσεις, ανθρωπιστικές αρχές, χάρτες δικαιωμάτων, τη ζωή την ίδια δίνοντας τα χέρια στα απομεινάρια της ακροδεξιάς, εκτρέφοντας παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες.

Από το νεκρό κορίτσι στη νησίδα του Έβρου, μέχρι τα πτώματα που ξεβράζει το κύμα του Αιγαίου, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο μαρτυρικό τόπο. Δεν δίστασαν να αφήσουν στο έλεος τους δεκάδες πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου μαζί τους και το νεκρό παιδί και τη μάνα του που το βουτούσε στα κρύα νερά του Έβρου για να σταματήσει τον χρόνο και την αποσύνθεση του παιδιού της.

Η αναζήτηση ελπίδας, η προσπάθεια να δώσεις στη ζωή σου και στη ζωή των παιδιών σου μια ευκαιρία επιβίωσης, να βρεις ένα ασφαλές καταφύγιο βαπτίζονται έγκλημα.

Εμείς απαντούμε ότι είναι έγκλημα να γνωρίζεις και να «σφυρίζεις» αδιάφορα όταν παιδιά πεθαίνουν στα σύνορά μας. Είναι έγκλημα να χτίζεις το ακροδεξιό σου πολιτικό προφίλ πάνω στα άψυχα κορμιά των βασανισμένων.

Εμείς απαντάμε ότι είμαστε εδώ για κοινούς αγώνες με τους μετανάστες, για σύνορα ανοιχτά, για μια ισότιμη ζωή παντού. Τα βίαια σχέδιά τους για την ύπαρξη και ενίσχυση των λεπιδοφόρων φραχτών στον Έβρο, για μια χώρα φυλακή πρέπει να αποτραπούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ